Több térségre másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

Akt.:
Egy autós pléddel takarja le az autóját, hogy védje a jégeséstől a Vas megyei Győrváron, amikor vihar vonul át a térségben. MTI Fotó: Varga György
Egy autós pléddel takarja le az autóját, hogy védje a jégeséstől a Vas megyei Győrváron, amikor vihar vonul át a térségben. MTI Fotó: Varga György
Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – A várható heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron megye egészére és Veszprém megye több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Ezeken a területeken 1-3 órán belül számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket heves széllökések vagy jégeső kísérhet.

A Dunántúl északi részén, a Balaton térségében, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye több térségében és Nógrád megye teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Sok helyen felhőszakadásokra is számítani lehet, ezért a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta: a következő napokban is lehet számítani zivatarokra, de a hőség marad, lassú enyhülésre jövő keddtől lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Emellett péntekre az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

MTI