Több száz háztartás maradt áram nélkül Csehországban

Prága, 2012. július 4., szerda (MTI) – Több száz háztartás maradt áram nélkül, miután szerdára virradóra ismét kiadós esővel kísért szélviharok söpörtek végig Csehország egyes régióiban.

 

A prágai közszolgálati televízió jelentése szerint az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérő szélviharok Dél- és Kelet-Csehországban fákat téptek ki, háztetőket, villanyvezetékeket rongáltak meg. Helyenként több mint 50 milliméternyi csapadék hullott rövid időn belül, amelyet a csatornák nem tudtak elvezetni. Több száz ház pincéje megtelt vízzel, és a tűzoltók beavatkozására volt szükség.

Néhány helyen a víz elöntötte a közutakat is, és a kidőlt fák, letört ágak is akadályozzák a forgalmat. Fennakadások vannak a regionális vasúti közlekedésben is. A kieső szerelvényeket autóbuszokkal pótolták. Az anyagi károk nagyságáról nem közöltek adatokat.

Ez immár a harmadik “viharos” éjszaka, és a meteorológusok szerint egész héten hasonló időjárás várható Csehország területén. Éjjelente sok ezer, a szokásosnál jóval nagyobb számú villámot regisztrálnak a meteorológiai állomások műszerei, ami a rendkívüli hőség következménye. Csehország szinte minden régiójában az elmúlt napokban megdőltek a hőségrekordok, és a meteorológusok előrejelzése szerint a kánikula nem múlik el egyhamar.

A kiadós esőzések következtében néhány helyi patak is kilépett a medréből, de a jelentések szerint nagyobb károk és problémák nem voltak, mindössze az utakat kellett megtisztítani a sártól és a hordaléktól.

A rendkívül meleg idő azonban kedvez a kirándulóknak. Csehországban csütörtök és péntek állami ünnepnap, így a lakosságnak hosszú szabad hétvégéje van, ami ideális alkalom a pihenésre, a kirándulásra. A fürdőhelyek mindenütt telt házra számítanak.

 

 

kjk \ kkp \ bpt

 

MTI

Címkék: