Több segítség kellene, üzeni a DEKOM Nepálból

Katmandu a földrengés után
Katmandu a földrengés után - © Fotó: AFP
Katmandu – Megérkezett csütörtökön a Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentőcsoportja (DEKOM) a földrengés sújtotta nepáli fővárosba, Katmanduba.

A legalább 6 ezer halálos áldozattal járó múlt hétvégi katasztrófa után továbbra is kaotikusak az állapotok – közölte dr. Késmárky András. A DEKOM elnöke elmondta: láttak ugyan segélyszállítmányokat, de a válságövezetben még többre volna szükség. Ők maguk a nepáli kormány erőivel közösen szeretnének elérni azokra a területekre, ahová eddig nem jutottak el mentőosztagok. – Egy hetes itt tartózkodásunk célja, hogy minél inkább bekapcsolódjunk a sebesültek ellátásába, gyógyításába és a túlélők felkutatásába – hangsúlyozta.

A debreceni alakulat magyar idő szerint április 30-án katari átszállással utazott Katmanduba, a mieinknek egy amerikai keresztény csoport autót és szállást biztosít a helyszínen.

A Debreceni Egyetemet és közvetve Európát, illetve a cívisvárost is képviselő orvoscsapat négy képzett, tapasztalt szakembere gyakorlatilag saját maga finanszírozza a mintegy másfél millió forintba kerülő akciót.

HBN