Több összetevőből álló balmazújvárosi sikerrecept

Feczkó Tamás
Feczkó Tamás - © Fotó: HBN archív
Balmazújváros – Feczkó Tamás jövője még kérdéses, hiszen csábító külföldi ajánlatot kapott.

Nyolc pont választotta el a Balmaz Kamilla Gyógyfürdőt a bennmaradástól 19 forduló után. Ekkor talán a legvérmesebb szimpatizánsok sem tettek volna egy lyukas garast arra, hogy a kedvencek elkerülik a harmadosztályba zuhanást. Aztán Feczkó Tamás kinevezése remek húzásnak bizonyult, a játékosok lendületbe jöttek és huszáros hajrával meghosszabbították NB II–es tagságukat. A mester a Naplónak adott évértékelő interjút, amelyben többek között beszélt a fogadtatásról és a legemlékezetesebb győzelemről is.

Nem ismeretlen közegbe csöppent márciusban, amikor elfogadta a vezetőség invitálását, hiszen korábban már dolgozott a csapatnál. Mennyi időt töprengett az ajánlaton?

Feczkó Tamás: Mielőtt elmentem Nyíregyházára, dr. Tiba István elnök úr felajánlotta a posztot, de ekkor már megegyeztem szóban a szabolcsiakkal. A balmazújvárosi alakulat sorsát folyamatosan figyelemmel követtem, és sajnáltam, hogy nem a képességeinek megfelelően szerepelt az együttes. A megkereséskor élő szerződésem volt a nyíregyháziakkal, aztán leültem Tiba úrral és megbeszéltük a részleteket, ekkor már a Szpari kezében volt a döntés. Tavaly sem titkoltam, érzelmileg kötődöm a Balmazújvároshoz, a játékosokhoz, így nem volt kérdéses, próbálok segíteni és kihozni belőlük a maximumot.

A székfoglalójában azt mondta, a sorsuk már nem a saját kezükben van. Mennyi esélyt látott a bennmaradás kivívására a munka elején?

Feczkó Tamás: Amikor az elnök úrral erről a témáról beszélgettünk, először húsz százalék esélyt adtam, majd ez a szám háromnapi gyakorlás után, a fiúk hozzáállása, mentalitása és edzésmunkája miatt kielncvenkilencre ugrott. A maradék egy százalék a riválisok eredményeire vonatkozott.

Hogyan fogadták a keret tagjai?

Feczkó Tamás: Örökké emlékezetes pillanat marad számomra, amikor márciusban beléptem az öltözőbe, ugyanis a labdarúgók nem tudták, ki lesz a következő tréner, de amikor megláttak azok, akik már ismertek régebbről, fülig érő szájjal fogadtak és ez nagyon jól esett. Tényleg csak jókat tudok róluk nyilatkozni, mivel mindent megtettek, amit kértem.

Ahogy Ön is említette, a gárda jó pár tagjával dolgozott már együtt korábban. Ez mennyire jelentett könnyebbséget?

Feczkó Tamás: Hatalmas előnyt jelentett. Ha nem lettem volna tisztában az együttes döntő többségének képességeivel, akkor biztos, nem sikerült volna a bennmaradás, ugyanis nem lett volna arra elég idő, hogy mindenkit megismerjünk.


Fotó: HBN archív Fotó: HBN archív ©

Az első meccsén a magyarok kerültek előtérbe. Tudatos volt ez a döntés?

Feczkó Tamás: Természetesen, azt játsszatja az edző, akit ismer és tudja róla, hogy képes mérkőzéseket nyerni és kirángatni a csapatot a gödörből. A tavalyról megmaradt embereket jól ismertem, ez egy nagyon jó garnitúra volt, levideózva a bajnokság addigi történéseit, azoknak szavaztam bizalmat, akikről tudtam, mindent megtesznek a siker érdekében. Aztán hétről–hétre készültünk, és mindenki bizonyította, helye van a kezdőcsapatban. Nem számított, ki honnan jött, hanem az elvégzett munka volt a döntő. Legjobb példa erre egyik játékosom, aki hat hétig nem volt a keretben, de amikor megsérültek a posztján, az utolsó öt fordulóban kirobbanthatatlanná vált a kezdőből, az edzéseken nyújtott teljesítménye miatt.

Szabó János vezetésével 19 bajnokin 10 pontot gyűjtött a Balmazújváros, míg Önnel a mérleg 11 meccsen 22 egység. Mi lehet a fejlődés magyarázata?

Feczkó Tamás: Első lépésként helyre kellett raknunk a védekezést, mivel érkezésem előtt átlagban két és fél találatot kaptunk. Arra büszke vagyok, hogy 11 találkozón mindössze hétszer vették be a kapunkat a riválisok, hat alkalommal kapott gól nélkül zártuk a bajnokinkat. Miután rendbe szedtük a hátsó alakzatot, és fizikálisan megfelelő állapotba kerültünk, utána nyílt lehetőség a támadójátékkal foglalkozni, így az utolsó négy fordulóban többször voltunk eredményesek, mint az azt megelőző hét játéknapon.

Hat sikert aratott az Újváros a Feczkó–érában. Melyik győzelmet tudná kiemelni?

Feczkó Tamás: A legfontosabb az első, Ajka elleni volt, amikor a nulla pontos tavaszi rajt és kevés sikerélmény után a játékosoknak el kellett hinniük, tényleg olyan képességeik vannak, amelyeket én állítottam róluk. Sorsfordítónak a Csákváron aratott diadalt nevezném, ekkor ünnepeltünk először egy minimálisat, mivel elkerültünk a kiesőzónából.

Minek köszönhető a siker, tehát a bennmaradás?

Feczkó Tamás: Több összetevője van: a vezetőség, dr. Tiba István, dr. Veres Margit polgármester asszony és az ügyvezető Murák László lehetővé tette, hogy nekünk csak a futballra kelljen koncentrálni. Olyan stáb segített, amelyben vakon bízhatok, név szerint Pacaj Szergej és Fekete Róbert a mindennapi feladatokban segítettek, Zajcsek Tibor térképezte fel az ellenlábasokat, illetve Pajkos János, akinek hatalmas rutinja, tapasztalata és meglátásai nagymértékben hozzájárultak az eredményekhez. Fontos részt vállaltak a menetelésből a srácok, akiknek élet–halál harcot kellett vívniuk fordulóról–fordulóra, de nem látszott rajtuk, milyen helyzetben vagyunk. A nézőinknek szeretnénk köszönetet mondani, ők az utolsó játéknapokon már szurkolókká változtak, és remek atmoszférát teremtettek. Végül, de nem utolsósorban a Szalai László vezette Pro–licences képzésen szerzett tudást a gyakorlatban is hasznosítani tudtam.

A szezon végén ideje összegezni a látottakat. Mivel volt a legelégedettebb?

Feczkó Tamás: A legbüszkébb a tanítványaimra vagyok, egytől–egyig. Nem volt olyan kérésem, amelyet nem teljesítettek volna. A csapatkohéziót ugyancsak kiemelném, amit különböző programokkal próbáltunk elősegíteni, de főként az eredmények kovácsoltak egységet.

Azok a labdarúgók, akik kimaradtak a keretből, vagy nem kaptak bizonyítási lehetőséget, ők is ugyanúgy örültek a győzelmeknek, és a következő tréningen keményen hajtottak a csapatba kerülésért, ez is mutatja, milyen nagyszerű játékosokkal dolgozhattam.

Mit lehet tudni a szerződéséről? Folytatja a munkát?

Feczkó Tamás: Erről még nem tudok konkrétumot mondani, hiszen van külföldről, egész pontosan Kuvaitból, egy élvonalbeli megkeresésem a vezetőedzői tisztségre, és még nem hoztam meg a döntést.

Maradása esetén mely posztokon erősítené meg az együttest a nyári átigazolási szezon során?

Feczkó Tamás: Mindenhol, hiszen új gárdát kell építeni. A légiósok nem maradhatnak, emiatt tízen távoznak, valamint sok kölcsönjátékosunk sorsa is kérdéses.

Az utánpótlás helyzete milyen a városban?

Feczkó Tamás: Megmondom őszintén, sajnos ezzel nem volt időm foglalkozni, pedig a fiatalok szerepeltetésének a híve vagyok. Egyedül az utolsó héten sikerült megtekintenem a legtehetségesebbeket egy edzőmeccsen. Úgy gondolom, egy–két ember kemény munkával és nagy szorgalommal beverekedheti magát a felnőttek közé. Egyébként Balmazújvárosban jó kezekben van az utánpótlás, kiváló szakemberek dolgoznak az ifjakkal.

Az idény során elvégezte a Pro–licences tanfolyamot, amellyel akár az élvonalban is szerepet vállalhat. Mik a céljai?

Feczkó Tamás: Minden tréner álma, hogy a legmagasabb osztályban szerepeljen, de ehhez vannak bizonyos lépcsőfokok, amelyeket végig kell járni, sokat kell még tanulnom és bizonyítanom ebben a szakmában vágyaim eléréséhez. A külföldi munkavállalást sem tartom elképzelhetetlennek, valamint szeretnék minél több trófeát nyerni.

– Biró Ádám –