Helyi közélet

2012.10.24. 16:30

Tele a debreceni kukák ennivalóval

Debrecen - Nyolc kuka telve élelmiszerrel – ezt láthatta hétfőn reggel, aki a Napló-székházat a Kossuth utca felől közelítette meg. Mindegyiket púpozva rakták, hogy elférjen a legalább 200 kilogrammnyi áru: kenyér, zsömle, hús, zöldség, gyümölcs, mindegyik frissen lejárt szavatossággal.

Debrecen - Nyolc kuka telve élelmiszerrel – ezt láthatta hétfőn reggel, aki a Napló-székházat a Kossuth utca felől közelítette meg. Mindegyiket púpozva rakták, hogy elférjen a legalább 200 kilogrammnyi áru: kenyér, zsömle, hús, zöldség, gyümölcs, mindegyik frissen lejárt szavatossággal.

Ráadául nem gusztustalan ömlesztésben hanem minden külön csomagolva: nyers csirkecombok tálcán; koktélparadicsom és hófehér csiperke gomba tucatnyi dobozoban; fejenként fóliába tekerve a káposzta; frissen tartó tasakban a kalács és más sütemények; nem beszélve a bezsákolt (rátekintésre akár több száz) zsömléről, és a kenyerekről, amelyek tapintásra még akár az üzlet polcain is lehettek volna. Nem lehettek persze, mert lejárt a szavatosságuk. De a kukában talált banánok például koránt sem voltak olyan túlérettek, mint amilyet olykor egyes boltokban pultra téve kínálnak.

A cimkék tanúsága szerint az árutömeg a Naplóvan egy épületben található élelmiszer-áruházból került a kukákba, annak ellenére, hogy nem kellene így lennie, hiszen évek óta hallani az úgynevezett élelmiszerbank létezéséről. E civil szervezet vezetői arra kötnek szerződéseket élelmiszerláncokkal, hogy a szavatosság lejárata előtti időben átveszik és azonnal a segélyosztó szervezetekhez továbbítják a még fogyasztható élelmiszereket. Így juthat olykor joghurt, szalámi, hentesáru sokgyerekes szegényeknek, illetve kenyér, gyűmölcs, konzev a hajléktalanoknak.

Kérdésünkre, hogy a kukákat kirakó cégnek van-e kapcsolata az élelmiszerbankkal, Szabó Anita kommunikációs szakértő azt válszolta, hogy a Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta az áruházlánc stratégiai partnere.

Jelenleg egyébként a Tesco és az Élelmiszerbank egy olyan együttműködés kivitelezésén dolgozik, hogy azok a termékek, amelyek rövid lejárati határidővel rendelkeznek és emberi fogyasztásra alkalmasak, eljussanak a szervezeten keresztül a rászorulókhoz – fogalmazott .

Az Élelmiszerbank egyesület elnöke, Cseh Balázs a Naplónak azt mondta, hogy a hajléktalanokat ellátó debreceni Re-Fo-Mix Kht.-val rendszeres a kapcsolatuk: a Penny Market karcagi logisztikai központjából kapnak adományokat. Jelenleg a Metro és a Tesco üzletláncokkal tárgyalnak szerződéskötésről. Ez egyebek mellett azt jelentené, hogy adott segélyszervezetek autói akár naponta elszállíthatnák az áruházakból a hamarosan szavatosságukat vesztő élelmiszereket. Cseh Balázs szerint mindez legkorábban a jövő év elejétől válhat gyakorlattá. Önkéntesekkel dolgoznak ugyanis, és azt is garantálni kell, hogy az átadott élelmiszer nem kerül újra kereskedelmi forgalomba.

– A Re-Fo-Mix Kht. 2010 óta a karcagi Penny-raktárból évente kétszer kap 1-1 tonna száraz élelmiszert (liszt, cukor, tészta). Emellett havonta körülbelül 150 ember részére kifogástalan minőségű tejterméket és húsárut hozhatnak el, a karácsony előtti hetekben pedig tartós élelmiszert gyűjthetnek az áruházakban – az Élelmiszerbank szervezésében – erősítette meg a hallottakat Szemerédy Zsolt igazgató. Bejáratott gyakorlatuk szerint az értesítéskor azonnal elindul a teherautójuk Karcagra, egyidejűleg itthon készülnek a szállítmány fogadására és kiosztására.

Szinte valamennyi áruháztól rendszeresen szállít el élelmiszerhulladékot az AKSD – tudtuk meg. „Kizárólag az állati eredetű hulladékok esetén előírás az elkülönített gyűjtés és kezelés, amelynek tapasztalatunk szerint a Tesco áruházlánc is eleget tesz” – válaszolta Juhász Judit, az AKSD PR-vezetője, megjegyezve: évente több száz tonna kommunális jellegű hulladékot visznek el az áruházakból, de arról nincs információjuk, hogy abból mennyi az élelmiszer-hulladék.

Megtudtuk tehát, hogy tonnaszám kerül élelmiszer a szemétbe, miközben az éhség ezreket gyötör nap mint nap. Láttuk, hogy hús kerül a kukába, holott az tilos. A megoldással egyelőre csak civil önkéntesek foglalkoznak. HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában