Több mint félmilliárd forintnyi magyar segély Romániának

Eddig 538 millió 780 ezer 200 forintnyi segélyt gyűjtött össze Magyarország a romániai esőzések és árvizek károsultjainak.

A segítséget a Magyar Kormány, az OTP, a Duna Televízió, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökomenikus Segélyszervezet, a Magosz, a Pannon GSM és a T-Mobile gyűjtötte össze az elmúlt hónapokban.

A kormány 300 millió forint értékben használati eszközöket – például gyógyszereket, ételt, ágyneműt, szappant – küldött Romániába. Az OTP 31 millió forintot gyűjtött össze és az alapján utalnak ki pénzt az embereknek, hogy kinek mire van szüksége. A Duna Televízió 71 millió forintot és 10 millió forint értékben használati eszközöket, a Magosz pedig 5,6 millió értékben gabonát küldött a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A Magyar Vöröskereszt 58 millió forint értékben küldött használati eszközöket az árvíz sújtotta országba és további 24 millióból újabb szállítmányokat indítanak. A T-Mobile és a Pannon GSM közös segélyszámára eddig 3 millió 580 ezer 200 forint felajánlás érkezett, de a pénzt csak a telefonszámlák befizetése után tudják átutalni a rászorulóknak.

Az eddigi segélyek mellett a Magyar Vöröskereszt további 6 milliós segélyt készít elő, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet pedig egy több tízmilliós beruházással egy kihelyezett iroda felépítését tervezi a következő hónapokban.