Több mint egymilliárd forinttal nőtt tavaly a MÁV pályadíj bevétele

Budapest – A MÁV pályahasználati díjbevétele tavaly 91,5 milliárd forintra nőtt, az összeg 1,2 milliárd forinttal haladta meg a 2014-est – közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.

A hálózati díjbevételen belül a MÁV pályavasúti alapszolgáltatásának díjbevétele tavaly csaknem öt százalékkal, 44 milliárd forintra növekedett. Ez részben az új partnervállalatok piacra lépésének köszönhető, ugyanis tavaly 37-ről 43-ra emelkedett a MÁV-val szerződéses viszonyban álló cégek száma – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a vasúti fuvarozók többféle díjat fizetnek az általuk megrendelt és igénybevett infrastruktúráért, így például alapszolgáltatásként a nyílt vasútvonalak használatáért, a jelző- és biztosítóberendezési szolgáltatásokért és a forgalom megszervezésért. Járulékos szolgáltatásként pedig az állomásokért, a felsővezeték-hálózat és üzemanyag kutak használatáért, a mozdony- és kocsi tárolásért. A járulékos díjakból is csaknem 40 milliárdos bevétele keletkezett a vasúttársaságnak, kiegészítő és egyéb szolgáltatások címén több mint 7 milliárd forint folyt be.

Arról is beszámoltak, hogy a MÁV tavaly a hálózat-hozzáférési bevételekből mintegy 300 millió forintot teljesítményösztönző elemként visszatérített az árufuvarozó vasútvállalatoknak. A vasúttársaság ezzel kívánja ösztönözni a fuvarozókat, hogy minél korábban rendeljék meg a menetvonalakat és azt is támogatja, ha a szállítmányozók a közút helyett a vasutat, mint környezetbarát közlekedési módot választják.

A MÁV nyílt hozzáférésű pályahálózatán közlekedő személy- és áruszállító vonatok 2015-ben bruttó 39 milliárd tonnakilométert teljesítettek, a közepes és a kisebb vállalkozások tonnakilométer teljesítménye 20 százalékkal növekedett. Az árufuvarozási piac dinamikáját ezek a cégek adják – állapította meg a vasúttársaság.

– MTI –

Címkék: , , ,