Járvány

2020.06.09. 13:10

Több mint hárommillió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

Az áldozatok száma óriási lett volna a kijárási korlátozások és a bezárások nélkül – közölték a brit Imperial College London kutatócsoportjának tudósai a BBC-vel.

A dancer cheers two old women and a nurse watching and applauding her through their window. Dancers and a cello player from the nantes based NCG 25 company perform in a nursing home for elderly people with alzheimer disease during the covid 19 outbreak. Nantes, France - April 24, 2020 Une danseuse salut deux femmes agees et une soignante qui la regardent et l applaudissent depuis leur fenetre. Des danseurs et un violoncelliste de la compagnie nantaise NCG 25 se produisent pour des personnes atteintes de la maladie d alzheimer dans un EHPAD pendant l epidemie de coronavirus. Nantes, France - 24 avril 2020

Forrás: AFP

Fotó: Jérémie Lusseau / Hans Lucas

Több mint 3 millió életet mentettek meg a koronavírus-járvány megállítására elrendelt korlátozások Európában, „az áldozatok száma óriási lett volna” a kijárási korlátozások és a bezárások nélkül – hangsúlyozták a kutatók.

Az Imperial College 11 európai ország – Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország – korlátozásainak hatását elemezte az intézkedések kezdetétől május elejéig.

Mintegy 130 ezer ember halt meg ezekben az országokban az időszak végére.

A kutatók betegségmodellezést végeztek, hogy megbecsüljék, hány áldozata lett volna az új koronavírus okozta Covid-19 betegségnek a korlátozó intézkedések nélkül. A tanulmányt ugyanaz a kutatócsoport készítette, amelyik az Egyesült Királyság bezárásokat elrendelő döntéseihez nyújtott segítséget.

A becslés szerint

május 4-ig 3,2 millió ember halt volna meg, ha nem zárják be az intézményeket és nem kérik arra az embereket, hogy maradjanak otthon.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 3,1 millió életet mentettek meg a bezárások, ebből 470 ezret az Egyesült Királyságban, 690 ezret Franciaországban, 630 ezret Olaszországban – olvasható a Nature tudományos lap aktuális számában közölt jelentésben.

A számításokhoz feltevések is járulnak, amelyek befolyásolják a becslést. Feltételezik, hogy az új koronavírus veszélye miatt senki sem változtatna a viselkedésén a korlátozások nélkül, valamint a kórházak nem terhelődnének túl, ami a halálozások emelkedését eredményezné.

A tanulmány a kijárási korlátozások egészségi következményeit sem veszi figyelembe, amelyekből talán évek alatt lehet felgyógyulni.

A kutatók szerint

az említett országok lakosságának legfeljebb négy százaléka fertőződött meg.

Seth Flaxman, a kutatócsoport tagja a BBC-nek elmondta,

„ez még csak a világjárvány kezdete”, a korlátozások lazításával a vírus újra terjedni kezdhet.

Szintén a Nature-ben jelent meg egy másik tanulmány, amelyet a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem tudósai készítettek, és a kínai, dél-koreai, iráni, franciaországi és egyesült államokbeli korlátozások hatásait elemezte. Becslésük alapján a korlátozások mintegy 530 millió fertőzést előztek meg a vizsgált országokban.

A kutatók szerint a korlátozások bevezetését közvetlenül megelőzően az esetszám kétnaponta duplázódott.

Solomon Hsiang, a tanulmány egyik szerzője úgy ítéli meg, hogy a globális korlátozások „rövidebb idő alatt több életet mentettek meg, mint korábban bármikor”.

Borítókép: Idősotthon lakóinak tart táncelőadást az otthon ablaka előtti udvaron egy művész a franciaországi Nantes-ban a koronavírus-járvány idején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!