Több mint 800 millió forintot ad a kormány idén a görögkatolikus metropóliának

Akt.:
Több mint 800 millió forintot ad a kormány idén a görögkatolikus metropóliának
Több mint 800 millió forintot ad a kormány idén a görögkatolikus metropóliának - © Fotó: HBN
Budapest, 2015. május 15., péntek (MTI) – A rendkívüli kormányzati intézkedések terhére 810 millió forintot különített el a pénteken a Magyar Közlönyben megjelent határozatában a kormány a 2015-ös költségvetésben a Magyar Görögkatolikus Metropólia megalakulásával kapcsolatos infrastruktúra kialakítása érdekében.


Emellett a kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell a 2016-ban szükséges 1,1 milliárd, illetve a 2017-ben szükséges 390 millió forint forrás biztosításáról az adott évi költségvetésben.

A Ferenc pápa által alapított Hajdúdorogi Metropólia megalakulását március 23-án ünnepélyes szentmisén hirdették ki a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyházban. A március 20-án meghozott pápai döntést hivatalosan Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa jelentette be.

A pápa a magyarországi görögkatolikusoknak alapított – a rangban a római katolikus érsekségnek megfelelő – Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház központjává a Hajdúdorogi Egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig első metropolitaként Kocsis Fülöp megyés püspököt nevezte ki.

– MTI –


Metropolitává lett Kocsis Fülöp
Hajdúdorog – Ha még nincs is tisztában a pontos feladatokkal, készen áll.