Több járathoz megnövelt biztonság a reptéren

Akt.:
Repülésbiztonsági bemutatón ismertették egy új madárriasztó rendszer részleteit
Repülésbiztonsági bemutatón ismertették egy új madárriasztó rendszer részleteit - © Fotó: Matey István

Debrecen – A műsólyom állandó jelenléte elriasztja a másfajta madarakat.

Ebben a hónapban három új menetrend szerinti járattal bővül a repülőtér utasforgalma, amit az tesz lehetővé, hogy a Wizz Air a budapesti mellett a debrecenit is bázisreptereként kívánja használni. Ehhez kedden már meg is érkezett az az Airbus 320-as gép, amely ezentúl csak a hajdúsági megyeszékhelyről induló és érkező járatokon fog repülni. Erről szerdán bővebben is beszámolnak a légi társaság vezetői, de – ahogy már megszoktuk – keddre is jutott egy esemény, amely miatt a repteret működtető Xanga-cégcsoport újabb sajtótájékoztatót rendezett.

Pontosabban egy bemutatót, melyen egy holland cég mutatta be azt a két drónt, melyek megszólalásig hasonlítanak a sólymokra, sőt – mint arról a meghívottak is meggyőződhettek – úgy is repülnek.

Összetett védekezés

Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta, azzal, hogy jelentősen megnövekedik a forgalom a reptéren, amely immár a Wizz Air bázisa is, növelni kell a repülésbiztonságot. Ennek egyik eleme a madarak elleni védekezés, ugyanis a velük való ütközés akár súlyos katasztrófához is vezethet, de anyagi kárhoz mindig. Hozzátette, 2012. óta összesen három alkalommal fordult ilyen eset elő, de szeretnék, ha többet nem ismétlődne meg, ezért többféle módon is védekeznek.

A szeméttelep közelsége miatt elsősorban sirályok százai tanyáznak előszeretettel a kifutópálya környékén, ahonnan hanghatással és korábban egy sólyommal is próbálták elriasztani őket. Alkalmaznak biológust és vadászt is, de a legjobb megoldásnak a műsólyom látszik, melynek alkalmazásáról még tárgyalnak a holland céggel.

HBN-ÉP


Műsólyommal a repülésbiztonságért

A gép érkezésével szinte egyszerre egy holland cég munkatársai – köztük Nico Nijenhuis az általuk kifejlesztett „madárdrónnal” – tartottak repülésbiztonsági bemutatót kedden a debreceni repülőtéren.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©