Több halálos baleset, kevesebb bűncselekmény: 2015 bűnügyei számokban

Akt.:
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság évértékelő sajtótájékoztatója
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság évértékelő sajtótájékoztatója - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A rendszerváltás óta nem fordult elő Hajdú-Bihar megyében, hogy olyan kevés bűncselekmény vált ismertté, mint 2015-ben: az adatok szerint összesen 11 ezer 477 bűncselekményt regisztráltak, ami 13,6 százalékos csökkenés a megelőző év statisztikájához képest – emelte ki szerda esti sajtótájékoztatóján dr. Gyurosovics József dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a szakemberek számára tartott évértékelő után, amelyen dr. Papp Károly altábornagy is részt vett.

Szerdán négy óra után is nagy volt a nyüzsgés a megyei rendőr-főkapitányság Kossuth utcai épületében: a dolgozók csaknem egyszerre indultak haza a munkaidő végeztével, majd a megye előjárói távoztak. A lépcsőn, útban a tanácsterembe pedig a városi kapitányságok vezetői engedték el a sajtómunkatársakat, ahol dr. Gyurosovics József tartott évértékelő tájékoztatót.

Mint mondta, a tavalyi év fő célja a szubjektív biztonságérzet erősítése volt, ebben – a statisztikák szerint – az előző évekhez hasonlóan előrelépett a főkapitányság, noha minden tekintetben magasra került a léc.

2015-ben összesen tíz szándékos emberölés történt a megyében (2014-ben 17); büszkén említette, hogy minden elkövető rendőrkézre került. Abban nincs újdonság, hogy a vagyon ellen irányul a legtöbb bűncselekmény, azon belül pedig a legtöbbször lopás miatt kell a rendőröknek intézkedniük. Ezek száma egy év alatt 23,8 százalékkal (4092 esetre) csökkent, s némiképp eredményesebbek a nyomozások is. A lakásbetörők viszont valamivel aktívabbak voltak tavaly, mint 2014-ben: hárommal több, összesen 824 betörés történt 2015-ben, a felderítői munka viszont 2012 óta javul – az elmúlt évben majd’ 14 százalékkal –, ám így is az esetek kevesebb mint a felét sikerül felderíteni. Országos összehasonlításában azonban így is a második legjobb teljesítményt nyújtották a megyei rendőrök.

A rablások felderítésében kifejezetten eredményesek az egyenruhások: az esetek 86,5 százalékában meglett a tettes. Hozzá kell tenni: a tavalyelőtti 63-ról 51-re csökkent az elkövetett rablások száma.

Nem meglepetés a baleseti statisztikák romlása. Emiatt már tavaly is szerveztek fokozott rendőri ellenőrzési akciókat. Összesen 918 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ez 11 százalékkal több mint 2014-ben. A halálos kimenetelű balesetek száma a harmadával, 38-ra nőtt, ezekben 38 személy vesztette életét.


Halálos vasúti baleset tavaly novemberben | Fotó: Matey István Halálos vasúti baleset tavaly novemberben | Fotó: Matey István ©

Ezen kívül a súlyos és a könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma is emelkedett. Gyurosovics József hozzátette: még mindig a gyorshajtás, az elsőbbségi és a kanyarodási szabályok megsértése miatt következik be a legtöbb baleset.

Elégedetlen volt a kerékpárosok miatt bekövetkező balesetek számával is. Noha 11 százalékkal kevesebbet okoztak, mint a megelőző évben, de ebben idén mindenképpen előrelépést szeretne látni. – A biciklisek és a gyalogosok körül nincs karosszéria, ami védhetné őket az esetleges ütközéstől, ezért különösen fontos az ő védelmük. Ezért az idei évben kiemelt figyelmet fordítunk rájuk – vetítette előre az egyik idei célt.

Milliók a határon

Tovább erősödött a hajdú-bihari határállomások eddig sem kicsi jelentősége 2015-ben, alighanem ez a legfontosabb üzenete a három megyei átkelő forgalmi adatainak. Mint a dandártábornok elmondta, majdnem egymillióval többen léptek át az állomásokon, így a személyforgalom elérte a 6,4 millió főt. Összesen 2,8 millió személyautót léptettek át, ez 750 ezerrel több autót jelent, mint 2014-ben.

HBN
hirdetés