Magyarország

2008.04.13. 12:11

A roncsautók fele a természetben végzi

<p>A roncsautók fele nem legális bontókban, hanem a természetben végzi - ezen szeretne változtatni az MDF. Magyarország nem tartja be azt az uniós irányelvet,ami szerint a járműveket ingyen kell&#160;kivonni a forgalomból.</p>

A megoldás a problémára az lenne, ha Magyarország is betartaná azt az uniós irányelvet, hogy a járműveket ingyen vonják ki a forgalomból. Ezért a párt európai parlamenti képviselője hamarosan levélben fordul Fodor Gábor  környezetvédelmiminiszterhez.

Magyarországon évente körülbelül 120-130 ezer autót vonnak ki a forgalomból, ennek azonban csak a felét viszik el az országszerte bejegyzett nagyjából 200 legális bontókba.
A többi illegális műhelyekben végzi, vagy a tulajdonos egyszerűen kiviszi valamilyen erdőbe és otthagyja. Mindennek az oka, hogy itthon az uniós irányelvvel ellentétben pénzbe kerül az autók kivonása a forgalomból - mondta el a Független Hírügynökségnek  Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja.

A politikus leszögezte: az unió irányelve szerint a roncsokat térítés nélkül kellene átvenni, és akkor nem a természetben végeznék.
Ezért hamarosan levélben fordul majd Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterhez, a kormánytól pedig rendelet- vagy törvénymódosítást szeretne elérni az ügyben.

Olajos Péter kiemelt egy területet: a Natura 2000-es védelem alatt álló Tétényi fennsíkot.
Bár itt csaknem 200 fokozottan védett és veszélyeztetett növény- és állatfaj él, mégis derékig érnek az autóroncsok és lestrapált alkatrészek - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!