Több ezer hazai cég izgulhat a Brexit miatt

Debrecen – Csaknem háromezer vállalkozás tulajdonosi hátterében találhatóak brit befektetők.

Magyarország EU-ba történő belépése óta folyamatosan növekszik azon cégek száma, amelyek közvetlen tulajdonosai Nagy-Britanniához köthetőek. Ez a növekedés annak ellenére nem állt meg, hogy a hazai cégek száma csökkenő tendenciát mutat az elmúlt három évben.

Áttételesen

A közvetlen tulajdonosi kapcsolaton túl ott vannak még azon cégek, amelyek közvetett tulajdonosi láncon keresztül kapcsolhatóak a szigetországhoz. Így vizsgálva a tulajdonosi hátteret, már 2 ezer 964 Magyarországon bejegyzett brit érdekeltségű cégről beszélhetünk. E közel háromezer cég teljesítménye már nemzetgazdasági szinten is kimutatható, hiszen több mint 73 ezer alkalmazottnak adnak munkát, éves árbevételük pedig megközelíti a 8 ezer milliárd forintot. A britek emellett a legnagyobb hazai cégek jelentős részében ott vannak kisebb-nagyobb tulajdonosi részesedéssel.

Eltérő kötődés

Ezen cégek kötődése Nagy-Britanniához rendkívül eltérő lehet. A brit háttér nem jelent feltétlen export-import kapcsolatot, és tulajdonosi befolyás mértéke is változó, ennek ellenére valószínű, hogy a brit érdekeltségű cégeknél többen mérlegelik a Brexit lehetséges következményeit. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy tulajdonosi szerkezettől függetlenül minden céget érinthet valamilyen szinten a Brexit, amelyek Nagy-Britanniába exportálnak, vagy onnan importálnak, de azokat is, akiknek ilyen cégekkel van üzleti kapcsolataik. Tehát a hazai cégbázis jelentős részére lehet kisebb-nagyobb hatással a britek kilépése.

HBN