Több ezer gyermek a gondoskodásért, az emberi méltóság tiszteletéért Debrecenben

Nárcisz Futófesztivál Debrecen, 2015.
Nárcisz Futófesztivál Debrecen, 2015. - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Méltóság Mezeje mentális szemléletformáló program immár nyolcadik éve segíti a programba bekapcsolódott 17 oktatási intézmény diákjait Debrecenben abban, hogy testileg és lelkileg is egészséges életet éljenek, hogy könnyebben megérthessék és felvállalhassák érzéseiket, örömeiket, esetleges kudarcaikat.

A közös beszélgetések és az érzékenyítő programok segítenek abban, hogy felnőttként cselekvő együttérzéssel viszonyuljanak a rászorulókhoz, az elesettekhez, a gyógyíthatatlan betegekhez. Ez a demokrácia alapvető értékeinek egyike. A Méltóság Mezeje szemléletformáló program 2007 óta működik Budapesten és Debrecenben. Azóta közel 30 magyarországi település kapcsolódott be a programba. A debreceni munka példaértékű az országban.

A nárcisz a remény és egyben a program szimbóluma. Az őszi ültetés és a tavaszi virágzása köré szervezett Nárcisz Futófesztivál a szélesebb nyilvánosság bevonásával hívja fel a figyelmet az emberi méltóság megőrzésének fontosságára.

A Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola főzőversenyén értékeli az elvégzett munkát Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje program vezetője. “A programban résztvevő gyermekek és pedagógusok körében a program továbbra is népszerű. A gyerekek értik, mit jelent gondoskodni egymásról. Szeretik az iskolaközi rendezvényeket, a városi, az iskolai és intézményközi kulturális programok, a szakemberek által kidolgozott pedagógiai tematikus program közösségi feladatvállalásra nevelnek. Az idei év legnagyobb előrelépésének tekintjük, számos új kezdeményezés, érzékenyítő program elindítása mellett azt, hogy Debrecen Megyei Jogú Város 100 millió forinttal támogatja egy 20 beteg számára ellátást biztosító Hospice ház megvalósulását. Az összefogás, a közös “tenniakarás” és az elmúlt 8 év szemléletformáló társadalmi programja nagy szerepet játszott abban, hogy a palliatív és hospice szemlélet egészségügyi ellátórendszeren belüli, a intézményi keretek közötti megvalósulása egyre elérhetőbb cél legyen Debrecenben és a megyében.

A 2014/2015-ös tanévben közös jótékonysági koncert valósult meg a Sol Oriens kórus és Tabajdi Ádám orgonaművész részvételével. A most záruló tanévben a debreceni programba bekapcsolódó 16 iskola és 1 óvoda több ezer gyereket mozgatott meg. A diákok virágültetésen, futóversenyen, irodalmi pályázaton, receptversenyen, koncerteken kreatív programokon és iskolai tematikus beszélgetéseken vettek részt. Idén először Nárcisz Élménytábort szervezünk a programban részt vevő gyerekek számára.

A pedagógusok és programvezetők a hálózati együttműködések keretében tudásmegosztó foglalkozásokat tartottak intézményeikben (a Debreceni Kazinczy Általános Iskola és a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola), hogy átadhassák egymásnak jó gyakorlataikat. A program hasznos és eredményes volt. A résztvevő gyerekeknek nem gond őszintén beszélni a program témáiról; a szociális felelősségérzet, az értékek felfedezése, a mindennapi élet szépségei, boldogsága és egyben kudarca, az összetartozás és elválás kérdései, vágyaink, titkok, elhallgatás, őszinteség, tabuk, a kamaszkori barátság, az egészség, a segítségnyújtás, az emberi értékek fontosságáról, a bántalmazás, kiközösítés, együttműködés témáiról. Kb. 60% a megkérdezett gyerekeknek otthon, családi körben is beszélgetnek ezekről.

A gondoskodásra nevelés, a veszteség, az életvég érzéseivel kapcsolatos társadalmi tudatformálás biztosítéka, hogy a felnövő generáció másként viszonyuljon az életvégig tartó emberi méltóság kérdéseihez, ezért elsődleges célcsoportja a programnak az általános, középiskolai korosztály. Ők a program kapcsán gondolatközvetítővé válnak saját családjuk, baráti társaságuk körében, hiszen meg tudják fogalmazni és el merik mondani érzéseiket.

Valljuk, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető, tegyünk közösen is ezért.

– Porkoláb Gyöngyi –