mentőakció

2020.07.20. 13:34

Stroboszkópot szereltek a halászhálóba gabalyodott ámbráscetre

A fékezhetetlen természete miatt Fúriának keresztelt állatot két napja próbálják kiszabadítani.

Forrás: Shutterstock

Halászhálóba gabalyodott óriás ámbráscetet próbálnak kiszabadítani Szicília környékén, a Lipari-szigetek partjainál.

A bajba került nagy ámbráscetet szombaton vették észre, de hatalmas méretei és izgatottsága miatt különösen nehéz feladat a kiszabadítása – közölte az olasz parti őrség.

A parti őrséggel dolgozó Monica Blasi tengerbiológus egy hétfőn megjelent lapinterjúban elmondta, hogy a nagy bálnát fékezhetetlen természete miatt Fúriának nevezték el.

Vasárnap a helyszínen dolgozó búvároknak sikerült levágniuk a nőstény cet farkára csavarodott háló egy részét, de ezt követően mélyebb vizekre úszott. A búvárok azonban mielőtt szem elől vesztették volna, egy stroboszkópos lámpát erősítettek rá, így könnyű lesz újból megtalálni – mondta Blasi.

A szakember hozzátette: mivel a bálna farokúszóját részben még mindig megbénítják a hálók, a cet nehezen tud merülni és manőverezni a tengerben, ez a vadászatban is hátráltatja.

A Greenpeace közleménye szerint az ámbráscet olyan hálókba gabalyodott bele, amelyeket annak idején kardhalfogásra használtak. Az ilyen hálókat már húsz éve betiltották, ezért az állatvédő szervezet felszólította az olasz kormányt, hogy hatékonyabban szerezzen érvényt a tilalomnak.

A Lipari-szigeteknél három hete egy hím nagy ámbráscet került a hálók fogságába, de őt a búvároknak sikerült teljesen kiszabadítani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!