Több agráros tanulhat külföldön

Több agráros tanulhat külföldön
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Bővül a CEEPUS pályázati lehetőség az agrárkaron: jövőre már az élelmiszermérnök szakon tanulók és oktatók is bekapcsolódhatnak a programba.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatói és oktatói 2001 óta minden tanévben pályázhatnak a CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) programra, melynek célja, hogy közép-európai partnerintézmények között lehetővé tegye a hallgatók és oktatók cseréjét, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését. A hálózat 14 tagország agrár-könyezetgazdálkodásban érintett egyetemét integrálja, többek között Horvát- és Lengyelországban, Bulgáriában, Montenegróban és Ausztriában.

A tanulók minimum három, maximum tíz hónapos részképzésre vagy rövid tanulmányútra utazhatnak, a vendégoktatók pedig legalább egy hónapot tölthetnek a választott külföldi felsőoktatási intézményben. A Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetén keresztül 2001 óta már több mint százan éltek a lehetőséggel.

A 2016/17-es tanévre az agrárkar Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézete is támogatást nyert a CEEPUS pályázatán, így az élelmiszermérnök BSc, valamint az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök MSc hallgatók is bekapcsolódhatnak a szakterület hat országot összefogó hálózatába. Szlovák, cseh, lengyel, román és szerbiai egyetemekre jelentkezhetnek részképzésre, illetve végezhetnek rövid távú kutatást akár szakdolgozathoz, akár disszertációhoz. A vendégoktatói kiutazás időtartama öt munkanaptól tíz hónapig terjedhet.

A pályáztatás elektronikusan történik a szervezet honlapján, a www.ceepus.info oldalon. Jelentkezni az őszi szemeszterre június 15-éig, a tavaszira pedig október 31-éig lehet.

– Debreceni Egyetem –