Több a veszélyes darázs

Akt.:
Több a veszélyes darázs
© Fotó: Matey István
Debrecen – A kapzsi méhészek miatt növekszik a néha emberekre is támadó darazsak száma.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedik régiónkban a darazsak száma, melyek időnként emberekre és háziállatokra is támadnak. – Soha életemben nem láttam még annyi darazsat, mint idén – jelentette ki Szmutkó Attila méhész, aki a megyeszékhelyen és környékén vad méhcsaládok begyűjtésével, ritkábban darazsak irtásával is foglalkozik. Elmondta: a „darázsinváziónak” elsősorban az az oka, hogy egyre több szelíd méhecskét tartanak, amelyeket a darazsak tápláléknak tekintenek és elrabolják tőlük a mézet. Vagyis minél több a méh, annál több a darázs.

Nem értenek hozzá

Szmutkó Attila szerint a probléma onnan ered, hogy az utóbbi években sokan kezdtek a gyors meggazdagodás reményében méhészkedésbe, de nem értenek hozzá, így nem kezelik, táplálják megfelelően állományukat. A helyzet rosszabbodásához az is hozzájárul, hogy a mögöttünk hagyott tél mindössze három hétig tartott, január előtt és után inkább ősz volt. Így sok darázs áttelelt. Ráadásul az új építésű házak, főleg a könnyűszerkezetes épületek szigeteléseiben remek búvóhelyeket tudnak a darazsak kialakítani.

Lángszóróval „harcolni”

A szakember arról is beszélt, hogy tavaly négyszer-ötször annyi rovarirtó szert használtak el darazsak ellen, mint előtte öt év alatt összesen. Egy darázsirtás általában 30-50 ezer forintba kerül. Szmutkó Attila szerint csupán rovarirtó szerekkel azonban nem lehet tartósan jó eredményt elérni. Laikusok hozzá se kezdjenek egy komoly fészek eltávolításához, mindenképpen szakértő segítségét kell kérni – hangsúlyozta.

HBN–OCs

Címkék: , ,