Több a pénz, mint az étkeztetendő gyermek

Pósán László
Pósán László - © Fotó: archív
Debrecen – Összesen 1781 általános iskolás korú gyermek 51 napon át tartó nyári étkeztetésére nyert pályázati pénzt a debreceni önkormányzat, de végül a 2930 jogosultból csak 1232 rendelte meg a szolgáltatást – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, hozzátéve: az erre fordítható 42 milliós fedezetből 5,3 millió forint az önerő.

A párt városi elnöke számára ezek a számok inkább pozitív üzenetet hordoznak, mondván, ha a gyermekéhezés valódi probléma lenne helyben, akkor feltehetően sokkal több jogosult él volna a lehetőséggel. Arra gondolni sem merek – jegyezte meg –, hogy bár rászoruló még sok lett volna, szülői felelőtlenség következtében maradt el a jelentkezés.

Amennyiben többen kívántak volna élni a szolgáltatással, mint ahány főre Debrecen pályázott és nyert, úgy az önkormányzat az ő étkeztetésüket saját zsebből finanszírozta volna – felelte kérdésünkre.

A politikus emlékeztetett: míg 2006. és 2010. között a kormány 6 milliárd forintot fordított e célra, addig a második Orbán-kabinet idején 10 milliárdra emelkedett az összeg, idén pedig 2,4 milliárdot költenek rá. A tények tolakodó közelsége zavarja a koncepcióalkotást – utalt ironikusan arra a fel-felbukkanó ellenzéki kritikára, mely szerint a kormány nem törődik a szegény gyerekek étkeztetésével.

HBN