Tóásó-ügy – Magyarországra került az ügy több dokumentuma, a család visszajuttatja

Akt.:
Tóásó-ügy – Magyarországra került az ügy több dokumentuma, a család visszajuttatja
Budapest, 2012. augusztus 6., hétfő (MTI) – Magyarországra került a Tóásó-ügy több dokumentuma, ám azt a család a magyar Külügyminisztériumon keresztül vissza kívánja juttatni a bolíviai hatóságoknak – erről Tóásó Előd nővére, Tóásó Edit és Lukács Csaba újságíró számolt be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Lukács Csaba az MTI kérdésére azt mondta, hogy a múlt héten – hétfőn, kedden és szerdán – a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként, illetve családtagként látogatta meg bolíviai börtönében a terrorista összeesküvéssel megvádolt, több mint három éve Bolíviában raboskodó Tóásó Elődöt. Közölte, a La Paz-i szállodában, ahol lakott, kapta meg egy ismeretlentől egy motoros futáron keresztül egy lezárt borítékban az ügy mintegy száz oldalnyi ügyészségi dokumentumát, és azt felbontatlanul hozta haza Magyarországra. Azt hangoztatta, hogy a dokumentumok visszajuttatásával a jó szándékukat kívánják jelezni a bolíviai hatóságoknak. Utalt arra is, hogy tudomásuk szerint az ügy teljes, kétezer oldalas dokumentációját ismeretlenek ellopták a bolíviai hatóságoktól, szerinte valószínűleg ez is az oka annak, hogy csúszik a per. Lukács Csaba közölte, sem ő, sem a család nem adott pénzt a dokumentumokért, bár korábban ismeretlenek az interneten keresztül Tóásó Előd nővérének felajánlották, hogy 50 ezer dollárért eladnák a teljes anyagot. Ezzel kapcsolatban Tóásó Edit azt mondta, azért nem vették meg a korábban felajánlott dokumentumokat sem, mert az nem állt érdekükben; meg vannak győződve Tóásó Előd ártatlanságáról, így nincs félnivalójuk. Hozzátette: örülnek ugyanakkor annak, hogy megkapták a dokumentumokat, mert így meg tudják mutatni, hogyan működik a bolíviai igazságszolgáltatás. Közlése szerint az eredeti ügyészségi dokumentumok között van személyes levél, édesanyja fényképe, ügyvédi levél, valamint a paprikás krumpli receptje is. Az iratokat a sajtótájékoztató után az újságírók is megtekinthették. Lukács Csaba szerint a dokumentumok között egyetlen olyan van, amely érdemben az ügyhöz tartozik; Kepes András televíziós újságíró Rózsa-Flores Eduardóval készített interjújának a magyar leirata. A sajtótájékoztatón Lukács Csaba bemutatott egy videofelvételt, melyet az éppen beteg Tóásó Előddel annak szűk és hideg cellájában készített a múlt héten. Közölte, a Tóásó Előddel készített interjút is felhasználva dokumentumfilmet készítenek, amelyet még ebben a hónapban le is vetítenek a közmédiában. Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy július végén lecserélték a Tóásó-per két hivatásos bíráját, helyt adva a bolíviai belügyi és igazságügyi tárca kifogásának. Az indoklás szerint azok érdekében állt az eljárásban való részvétel, és “bizonyos részrehajlás” is a számlájukra írható – adta hírül akkor a La Razón című bolíviai napilap. Az újság értesülése szerint Sixto Fernándezt és Elena Gemiót jelölték ki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben való bíráskodásra.

Sixto Fernández közölte, hogy a “helyzetet aprólékosan elemezték” és azt találták, hogy bizonyos tényezők igazolják az eddigi bírák – Claudio Tórrez és Carlos Espinoza – személyével kapcsolatos kifogásokat.

A tárgyalás helyszíne is változhat, Marcelo Soza ügyész ugyanis azt kérte, hogy az új bírák Santa Cruzból, a lázadó tartomány fővárosából Tarijába vagy Cochabambába helyezzék át a per érdemi szakaszának megvitatását.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar, bolíviai és horvát állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket. 

MTI