Ítéletidővel köszöntött be a nyár Horvátországba- az eső elöntötte Dubrovnikot

Heves viharokkal, felhőszakadással és forgószéllel érkezett a meteorológiai nyár Horvátországba- írják a keddi horvát lapok.

A helyi tudósítások szerint Dalmácia déli részén, Ragúzában (Dubrovnik) és környékén hétfő délután annyi eső esett, hogy az óvárosban majdnem térdig érő vízben kellett gázolniuk az embereknek. A meteorológusok adatai szerint négyzetméterenként 35 liter csapadék hullott.  A világhírű erőd főutcáján, a Stradunon órákon át hömpölygött a víz. A tűzoltókat sok helyre riasztották, hogy szivattyúzzák ki a vizet az elöntött boltokból, éttermekből és pincékből.

A felhőszakadás áradásokat okozott több tengerparti városban, köztük Trauban (Trogir), valamint az ország észak-nyugati részén , például Kaproncán (Koprivnica) és az észak-keleti részén is, Eszéken (Osijek). A tengerpart menti autópályán valamint főutakon lelassult a közlekedés a rendkívül erős szél miatt. Van, ahol megtiltották a teherautók és emeletes buszok közlekedését is emiatt, illetve sebességkorlátozást léptettek életbe.

Zágráb sem úszta meg

A főváros, Zágráb sem úszta meg vihar nélkül. Ott is rengeteg eső esett. Az erős szél pedig faágakat tépett le, és fákat is kicsavart. Több autó is megsérült az ítéletidőben. Máshol a rendkívül viharos szél megbontotta a házak homlokzatát. Horvátország egyes részein pedig jégeső pusztított, sok helyen elverte a zöldség és gyümölcstermést.

A szakemberek szerint kedden lassan javul majd az időjárás Horvátországban. De továbbra is esőkre, szélre és zivatarokra kell számítani az országban.

– Független Hírügynökség –