Tízmilliárdnyi forrás egyetemi pályázatokra és beruházásokra

Akt.:
Tízmilliárdnyi forrás egyetemi pályázatokra és beruházásokra
© Fotó: HBN-archív
Debrecen – A hazai egyetemek közül a debreceni a legnagyobb költségvetésű, amely elsősorban az egészségiparra fókuszál.​

A 14 karral rendelkező Debreceni Egyetem idei költségvetése mintegy 90 milliárd forint, ami a legmagasabb összeg a hasonló hazai intézmények között. Ennek több mint a 10 százalékát teszik ki idén az egyetemi beruházásokra és pályázati projektekre fordított összegek – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Szilvássy Zoltán rektor. Hozzátette, a több mint 10 milliárd forint egy része a főfókuszba helyezett egészségipari innovációt, fejlesztéseket, kutatásokat, míg a másik része a különböző beruházásokat, oktatási egységek, campusok korszerűsítését szolgálja.

Ötmilliárd beruházásokra

A részletekről Bács Zoltán kancellár beszélt, aki elmondta, az említett beruházások közül kiemelkedik az október végéig elkészülő Sporttudományi Oktatóközpont, a maga 1,8 milliárdos költségével. A 29, összességében 5,7 milliárd forint értékű projekt között fél-fél milliárd forintot tesz ki a Böszörményi úton létesítendő élelmiszer feldolgozó és oktatási központ, illetve a nagyerdei víztorony már megvalósult felújítása. Emellett az egyetemi átszervezések kapcsán 190 millió forintból újult meg a Kassai úti campuson a korábbi közgazdaságtudományi kar volt épülete, ahová a jogi kar költözött, míg az elköltözők fogadására a Böszörményi úti camposon százmilliós korszerűsítést kellett végrehajtani.

A már említett spottudományi központ kialakítása miatt különböző pályákat kellett felszámolni az egyetemi sporttelepen, melyeknek a pótlására 158 millió forintot fordítanak. Az informatikai kar épületének alagsorában 110 millió forintból egy új szerverterem kap helyet, ahova a több helyen lévő berendezéseket fogják telepíteni. Ezen felül még további informatikai eszközöket is beszerez az egyetem.

Jelentős a saját erő

Bár mindössze alig több mint 30 millió forintos projekt, de mint újdonságot a kancellár megemlítette, hogy szegedi példából kiindulva a hallgatói önkormányzat a campusok közötti közlekedés megkönnyítésére 90 darab biciklit vásárolt, melyek négy bázison érhetők el, és jövőre tervezik további kettő kialakítását. Bács Zoltán hozzátette, az összesen ötmilliárdnyi beruházás és korszerűsítés 60–62 százalékban pályázati forrásból valósul meg, a többi pedig az egyetem saját költségvetéséből. Ezzel kapcsolatban a tájékoztatón elhangzott, az állami támogatású képzésre 2013-ban 16,8 milliárd forintot kapott, ehhez képest a különböző címeken összesen 21,7 milliárdot fizetett be az állami rendszerbe. Ez tavaly 18,1, illetve 19,6 milliárd volt, azaz az elmúlt évben is másfél milliárddal többet kapott vissza az állam, mint amennyit a támogatott képzésre az egyetemnek adott.

Befejező projektek

Bács Zoltán hangsúlyozta, hogy a különböző beruházások főleg előkészítő projektek voltak, és a 2020-ig tartó uniós ciklusra vonatkozó elsősorban gazdaságfejlesztési (GINOP), valamint emberi erőforrás (EFOP) pályázatokon szeretnének támogatást elnyerni azok befejezéséhez. Erre jó esélyük van, hiszen a már sikeresen megvalósított projektek befejezését jelentik, vagyis az egymásra épültségük a biztosítéka az eredményességnek. Természetesen más uniós opreatív programokban is részt fog venni az egyetem – tette hozzá.

HBN-ÉP
hirdetés