Tízezret ígért halottanként

Pénzbüntetésre ítélték a vesztegetéssel próbálkozó temetkezési vállalkozót.

A megyei bíróság elsőfokú határozatát helyben hagyva jogerősen 175 ezer forint pénbüntetéssel sújtotta kedden a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa azt a debreceni temetkezési vállalkozót, aki vesztegetéssel próbált ügyfelekhez jutni. A 36 éves cégvezetőnek 218 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

 
Diktafonra vette…
 
A tényállás szerint R. Zoltán korábban a Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat alkalmazásában állt, tevékenységébe a halottszállítás, a temetőszolgáltatás és a temetőüzemeltetés is beletartozott. A vádlottnak több mint két éve felmondtak, mivel még munkaviszonya idején konkurens céget alapított. Tavaly februárban már a saját vállalkozása ügyvezetőjeként arra próbálta rávenni a hajdúsámsoni temető gondnokát, hogy 100-120 ezer forint fejében irányítsa a vádlotthoz azoknak az elhunytaknak a családtagjait, akiket R. Zoltán cége szállít ki a temetőbe. A temetőgondok visszautasította az ajánlatot, a történteket pedig jelezte munkahelyi felettesének.
A vádlott a következő hónapban egy berettyóújfalui étteremben találkozót beszélt meg a helyi kórház boncmesterével. Halottanként 10 ezer forintot ígért arra az esetre, ha legalább minden harmadik kórházi elhunyt hozzátartozóit hozzá irányítják és megkérte, hogy beszéljen két kollégájával. Mivel nem adott választ, a két férfi hamarosan újra találkozott, amikor is a vádlott megismételte, sőt megtoldotta az ajánlatot. Akkor a boncmester a saját és társai nevében visszautasította. A büntetőeljárás során kiderült, hogy a megvesztegetni próbált kórházi közalkalmazott a beszélgetést rögzítette diktafonon, amit az eljárás során fel is használtak mint bizonyítékot.
 
Törvénytelen úton
 
 
A törvény szerint az eltemettető nem befolyásolható se az intézményi alkalmazottak, se a temetkezési szolgáltató által, és ezzel a vádlottnak is tisztában kellett lennie. R. Zoltán a büntetőeljárás során nem ismerte el se a bűnösségét, se a bűncselekmények elkövetését. A keddi ítélethirdetés előtt azonban mégis megtette. Akkor az utolsó szó jogán megjegyezte: meggondolatlanul, hibásan cselekedett, igaz, tudomása szerint mindenütt így megy ez.
 
HBN–RaL