Tízezreket várnak a Farmer Expóra

Akt.:
Képünk a tavaly expón készült
Képünk a tavaly expón készült - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – A korábbi évekhez képest jóval több növénytermesztő vállalkozás mutatkozik majd be.

Tudás nélkül nincs modern mezőgazdaság – e felismerés jegyében állította össze a 24. alkalommal sorra kerülő Farmer Expo szakmai programját a szervező V-Trade Kiállítások Kft.

250 kiállító

A rangos eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén több mint 250 kiállító (magyar, lengyel, szlovák, szlovén, francia, német) mutatja be termékeit, szolgáltatásait mintegy 18 ezer négyzetméteren. A szervezők az expo négy napja alatt legalább 30 ezer látogatóra számítanak, akik a minőségi tenyészállatok mellett a legkorszerűbb termesztési technológiákkal, gépekkel és berendezésekkel is találkozhatnak. Aki pedig nem elégszik meg a látvánnyal, hanem kicsit „szakmázni” szeretne, azt rangos konferenciák várják.

Tudományos alapon

Mihók Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke a lótenyésztési program kapcsán arra emlékeztetett, hogy a Farmer-Expo máig igyekszik őrizni az évszázaddal ezelőtt megrendezett tenyészállat-vásárok koncepcióját, miközben más vásárok a fesztiváljelleg irányába mentek el. Szabó Péter egyetemi docens a sertéskiállítás kapcsán elmondta, hogy a közel száz bemutatkozó tenyészállat több mint nyolcvan százaléka mangalica lesz, és sajnálkozva jegyezte meg, hogy a hazai táplálkozástudomány nem igazán állt ki az őshonos állatok húsának a fogyasztása mellett. „Ezzel szemben a világ ma ott tart, hogy a nálunk hétfőn levágott mangalicából készült étel szerdán a tokiói étterem étlapjáról már megrendelhető” – tette hozzá ironikusan.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese emlékeztetett, hogy az általa a tavalyi Farmer-Expo megnyitóján említett három téma (az orosz embargó nem megfelelő kezelése, a birtokpolitika megoldatlansága és az állattenyésztés) ma is megoldásra vár. – A Debreceni Egyetem stratégiai célkitűzései között szerepel az egészségipar fejlesztése, és ezen belül is említést érdemelnek az agrárközpontban kifejlesztett és előállított funkcionális élelmiszerek – mondta. Az idei expón saját standdal lesz jelen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mely szervezet a Magyarok Kenyere Program stratégiai partnere.

HBN-PA
hirdetés