Tízéves a tokaji színház

Akt.:
A újévi operett- és musicalgálán
A újévi operett- és musicalgálán - © Fotó: Erdő József
Tokaj – Hagyományteremtő célú újévi gálával ünnepelték Tokajban a Paulay Ede Színházat.

A tíz évvel ezelőtt átadott teátrum a város kultúrnegyedének második épülete volt, közel egymilliárd forintból építették fel.

Egy kultúrában olyan erős nemzetnek, mint a magyar oda kell figyelnie a nagyjaira.” Koncz Ferenc

Az ünnepi gála előtti állófogadáson a város akkori polgármestere, Májer János kiemelte: örül neki, hogy az épület még ma is kiválóan működik és remek programokkal töltik meg azt. A nyugalmazott városvezető szerint tíz évvel ezelőtt merészet álmodtak, amikor színházat építettek az alig ötezer fős kisvárosban, ám mára bebizonyította az épület létjogosultságát.

Tokaj szülöttéről

A Paulay Ede Színház Tokaj szülöttéről, a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról kapta a nevét. A Farkas Pál tervei alapján épült, még ma is modernnek tekinthető épületben pedig a hazai és a határon túli színházak jelentős része megfordult már. Volt opera és operett, dráma és komédia, valamint számos hangversenynek, koncertnek, táncelőadásnak is otthon adott már a teátrum. A mintegy háromszáz fő befogadására képes színházteremben tartják a városi ünnepségek egy részét, rendszeresen vetítenek mozifilmeket, az aulában pedig kiállításokat tartanak.

Az ünnepségen Posta György polgármester azt hangsúlyozta: fontos, hogy Tokaj élen járjon a kultúrában.

– Tokaj nagyon sok művészt ihletett meg. Tokaj szimbólum, kulturális érték. Ezért is fontos, hogy kultúrához kapcsolódó intézményeket működtessünk. Úgy gondolom, a város ebben élen jár térségünkben – emelte ki a városvezető.

– Ez az egyetlen kőszínház a választókerületemben – tette hozzá Koncz Ferenc ország­gyűlési képviselő.

A politikus a színház átadásakor a megyei közgyűlés alelnökeként vett részt az átadóünnepségen, de mint mondta, azóta is rendszeresen eljár a tokaji teátrumba.

– Egy kultúrában olyan erős nemzetnek, mint a magyar oda kell figyelni a nagyjaira. Azokra, akiknek a nyelvünket köszönhetjük vagy azokat az alkotásokat, amelyek a kulturális identitásunkat meghatározták. Ebben pedig a vidéki színházaknak lámpavivő szerepük van – emelte ki a képviselő.

Az újévi operett- és musicalgálát a Fesztiválkatlan Kft. csapata szervezte közösen a város önkormányzatával és Kulturális és Konferencia Központtal. A szezonális jelleggel működő szabadtéri színpad munkatársai rendszeresen szerveznek előadásokat a kőszínházba, az őszi és tavaszi bérletes sorozat is hozzájuk kapcsolódik. Legközelebb január 18-án, pénteken a Négy meztelen férfi című vígjátékot láthatják a nézők Esztergályos Cecília, Straub Dezső és Beleznay Endre főszereplésével a tokaji deszkákon.

ÉM-EJ


Tokaj - Az egérfogó című krimit mutatta be a Veres 1 Színház társulata Tokajban: a Paulay Ede Színházban az őszi bérletes előadások részeként szerepelt a darab a Fesztiválkatlan Kft. szervezésében. Agatha Christie krimije volt az év utolsó előadása Tokajban, január 18-án a Négy meztele...

Jelenet a darabból
Tokaj - Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét mutatta be a Pesti Művész Színház Tokajban. A Fogarassy Bernadett és Egyházi Géza főszereplésével bemutatott darab a Paulay Ede Színház őszi bérletes szezonjának első előadása volt. A Fesztiválkatlan szervezésében decemberben még az Egérfogó cím...