Magyarország

2018.09.24. 13:45

Keresztes Ilona rádiós kapta a Duna Médiaszolgáltató Tőkéczki-díját

Budapest - Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája kapta elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díjat; az elismerés ünnepélyes átadóját Budapesten tartották hétfőn.

Budapest - Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája kapta elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díjat; az elismerés ünnepélyes átadóját Budapesten tartották hétfőn.

Az eseményen Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója azt mondta, a kitüntetéssel azokat a kollégákat szeretnék megünnepelni, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, főleg az ismeretterjesztésben.

Felidézte, hogy három évig együtt dolgozhatott Tőkéczki Lászlóval a Magyar Média Mecenatúra program bírálóbizottságának tagjaként, amiért szerencsésnek nevezte magát.

A program nemcsak Magyarországon, de külföldön is híres és népszerű a magyar producerek körében - emelte ki.

Bár Tőkéczki László történésznek készült, és mindvégig tudományos pályán tevékenykedett, már a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy nem az egyetemi karriert tartja a legfontosabbnak, hanem az ismeretterjesztést, a nép felvilágosítását - mondta Dobos Menyhért. Hozzátette, hogy a tudós élete végéig hű maradt döntéséhez.

Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója hangsúlyozta, hogy a Vendég a háznál emblematikus produkcióvá vált: több mint huszonöt éve tanítja a felnőtteket arról, miként bánjanak jól egymással és a gyermekeikkel.

Ezt a negyedszázadot Keresztes Ilona végigdolgozta a műsornál, először riporterként, szerkesztőként, most pedig főszerkesztőként. Sok témában vitákat ihletett; olyan érzékenyen, pontos iránymutatással vezeti a stábot, hogy mindenki hasznára válnak a disputák - fűzte hozzá.

Egy rádiós sem mondhat mást magáról, mint amit Tőkéczki László mondott: vállalnia kell az ismeretterjesztő szerepét, a tolmácsét, aki a tudomány legfrissebb eredményeit fordítja le a hallgatóknak - vélekedett Mucsányi Marianna. Megjegyezte, hogy Keresztes Ilona ezt teszi, ráadásul olyan területen, a gyermeknevelés témájában, ahol a tudományos eredmények keverednek a hagyománnyal, és a hitek, tévhitek megváltoztatásához gyakran évtizedek munkája szükséges.

A díjazott olyan nehéz kérdésekhez nyúl, mint a fizikai és a verbális erőszak - jelezte a csatornaigazgató, aki arról is beszélt: külön öröm számára, hogy elsőként egy rádiós munkáját ismerték el.

A kitüntetés odaítéléséről háromtagú testület (kuratórium) döntött, amelynek tagjai Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint a Magyar Művészeti Akadémia által delegált Kucsera Tamás Gergely főtitkár voltak. Ők nyújtottak át az elismerést Keresztes Ilonának, aki egy egyedi tervezésű herendi vázát, valamint pénzjutalmat kapott.

Az eseményen levetítettek egy kisfilmet a szerkesztőről.

A szervezők azt írták, hogy a Duna Médiaszolgáltató idén adta át először a Tőkéczki László-díjat, amellyel a közmédia dolgozóit - szerkesztő, műsorvezető, riporter, újságíró, rendező, operatőr stb. - ismerik el. Azon műsorkészítőket tüntetik ki, akiknek a munkája kimagasló értéket képvisel, akik "hozzájárulnak a Közszolgálati Kódex és a nemzeti közösség értékteremtéséhez".

Az elismeréssel méltó emléket állítanak a Duna Televízió alapító kurátorának, a közmédia sok műsora házigazdájának, Tőkéczki Lászlónak - emelték ki.

Idén, a családok évében azt a kollégát kívánták jutalmazni, aki leginkább az otthonteremtés, a család és a gyermeknevelés terén képvisel kimagasló értéket.

A kitüntetés névadója, Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész Szikszón született 1951. szeptember 23-án. 1970-1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1972-1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tanult, és történelem-német szakos tanári oklevelet szerzett.

1978-ban a Magyar Tudományos Akadémiára került, 1989-től az ELTE docenseként, tanszékvezetőjeként dolgozott.

Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, a Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként tevékenykedett, de a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is betöltötte. Részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzőjeként, 2009-től főgondnokaként dolgozott.

Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története volt. Kismonográfiát publikált Prohászka Lajos kultúrfilozófusról; 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája.

Tőkéczki László 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, 2017-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki "a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként".

A tudós életének 67. évében, idén január 8-án hunyt el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!