Tizennyolc alatt eltitkolhatatlan

“A szerelmet eltitkolni nem lehet” – mondja a dal. Igaz ez a nem kívánatos következményre is.

Elvesztette perét a legfelsőbb bíróságon az a brit anya, aki azért indított eljárást, hogy a szülők jogosultak legyenek tudomást szerezni arról, ha 16 éven aluli leányuknak abortuszt javasolnak, illetve – még a javasolt kezelés alkalmazás előtt – ha a gyerek fogamzásgátlás vagy a szexuálisan terjedő betegségek ügyében keresi fel az orvost.

Az indoklás szerint ha egy lányt arra kényszerítenek, hogy a szüleinek elmondja a történteket az olyan döntéshez vezethet, amelyet később megbánhat, vagy azt eredményezheti, hogy nem hivatalos abortuszhoz folyamodik. 

Mindenképpen megrontás 

A magyar törvények szerint 18 év alatti életkorban szülői beleegyezés nélkül nem lehet abortuszt végezni. Éles határt kell vonni azonban a 14 év alattiak, valamint a 14-18 éves korosztály között, tájékoztatott Berkő Péter, megyei szülész-nőgyógyász szakfőorvos.

Ha a leány még nincs 14 éves, a fogamzásgátlót sem írjuk fel. Értesítenünk kell viszont a rendőrséget, mert vélhetően azért kér a gyermek fogamzásgátlót, mert szexuális életet él. Márpedig ez esetben a partner megrontást, azaz bűncselekményt követ el.

Ha a 14 év alatti terhes, azt is jelentenünk kell a rendőrségnek. Ha a gyermekkorú anya meg akarja tartani a terhességét, ahhoz joga van, abban az esetben is, ha a szülő ellenzi. Ha meg akarja szakíttatni a terhességét, ehhez a szülő (vagy gyám) beleegyezésére és aláírására van szükség. Ennek hiányában nem végezhetjük el a terhességmegszakítást. 

Amihez nem kell 

A 14-18 év közötti fiatal számára, kérésére, felírjuk a fogamzásgátlót. Ha terhes, és azt meg kívánja tartani, nem szükséges hozzá a szülő beleegyezése. Ha viszont a terhessége megszakítását kéri (ami legkésőbb a betöltött 18. terhességi hétig végezhető el), a Családvédelmi Szolgálathoz irányítjuk, ahol a jegyzőkönyvet neki és egyik szülőjének (gyámjának) is alá kell írni. Ez utóbbi nélkül nem végezhető el az abortusz.

Sőt, amikor a terhest felvesszük az osztályra a műtét elvégzése céljából, a kórlapot ugyancsak alá kell írni mindkettőjüknek. Ha a szülőtől vagy gyámtól aláírást nem kapunk, nem végezhetjük el a terhességmegszakítást.

Sz.K.