Nagyvilág

2008.06.02. 14:57

Hol a legolcsóbb a sör?

<p>Egy pint sör a Marshall-szigeteken a legdrágább.</p>

Hasznos szolgáltatásra bukkant az Economist a világhálón: a PintPrice.com a malátabarátok örömére a világ országaiban tapasztalható sör-átlagárakat gyűjtötte össze.

A felmérés messze nem tudományos igényű: az átlagadatokat a valósághoz képest könnyen torzíthatja ugyanis, hogy bármekkora árat bevihet a felhasználó, ráadásul a metrikus rendszert használó országok netezői vélhetően nem bajlódnak azzal, hogy pintre (5,7 dl) számítsák át az árakat.

A listában akadtak meglepetések - hívja fel a figyelmet az Economist -, hiszen a világ legszegényebb államai között nyilvántartott Zambiában és Burundiban igencsak drága a folyékony kenyér, pintjéért közel 7 eurót kérnek, miközben a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe és Martinique árszintje pariban van a francia árszinttel.

Ha valaki most keresi fel a honlapot, már szerényebb zambiai és burundi árakat talál, a kevés adatközlő miatt ugyanis egy-egy új bejegyzéssel könnyű elmozdítani az átlagokat.

Magyarország a 21 felhasználótól érkezett jelentés alapján nem egészen 1,5 eurós átlagárat produkál, ami - ha a budapesti adatokat kiszűrnénk - 1 euró (241 forint) körül lenne.

A 10 legolcsóbb ország listáját Etiópia vezeti, 19 eurócenttel, míg a sort a paraguayi 54 cent zárja. Ha valaki ilyen olcsón sörözne, nem is kell túl messzire mennie, hiszen Belorusszia átlaga 40 eurócentre jön ki.

A legdrágább helynek a Marshall-szigetek számít, ott - igaz, csupán egyetlen felhasználó jelentése szerint - 9,32 euróba kerül egy pint sör. A top 10-es felsorolás két utolsó helyén Svédország és Vatikán áll, közel 5 eurós átlagárral.

A környékünkön a szlovák és a román sör a legolcsóbb, átlagosan 0,9 eurót kóstál egy korsó, az ukrán átlagár 1,1, a szerb 1,3, a horvát 1,7, a szlovén 1,9, az osztrák pedig több mint 3 euró.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!