Tizenkét év eltiltás a Loki-meccsen balhézó békésieknek

Akt.:
DVSC vs. Békéscsaba: balhé a lelátón
DVSC vs. Békéscsaba: balhé a lelátón - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Pénzbüntetés, közérdekű munka és 1-3 éves eltiltás a Magyar Kézilabda Szövetség versenyrendszerében megrendezésre kerülő sportrendezvények látogatásától. Ezeket a büntetéseket szabta ki a Debreceni Járásbíróság arra a hat vádlottra, akiket rendbontás vétségében mondott ki bűnösnek. A hat Békés megyei vádlott 2015 márciusában, a DVSC-TVP – Békéscsaba női kézilabda mérkőzésen került összetűzésbe a biztonsági emberekkel.

A Debreceni Járásbíróság az I. és a II. rendű vádlottat 300 – 300 napi tétel – 300 ezer forint – pénzbüntetésre ítélte, és mindkettőjüket 3 évre tiltotta el a mérkőzések látogatásától. A III. rendű vádlottnak 80 óra közérdekű munka a büntetése és 1 éven át nem látogathatja a Magyar Kézilabda Szövetség sportrendezvényeit. A IV. és az V. vádlottat 1 – 1 évre tiltotta el a bíróság a sportesemények látogatásától, míg a VI. rendű vádlott 3 évig nem mehet a Magyar Kézilabda Szövetség versenyrendszerében megrendezésre kerülő sportrendezvényekre, illetve 180 óra közérdekű munkát is el kell végeznie. Amennyiben az I. vagy a II. rendű vádlott a pénzbüntetést nem fizeti meg, büntetésüket 300 nap fogházra kell átváltoztatni. A közérdekű munkára ugyanez vonatkozik, ha a vádlottak nem tesznek ennek eleget, fogházbüntetés lép a helyébe. Az átváltoztatás során 4 óra közérdekű munkának egy nap szabadságvesztés felel meg.

A Debreceni Járásbíróság osztotta a vádirati tényállást. Eszerint 2015. március 13-án este a debreceni Hódos Imre Városi Sportcsarnok adott otthont a DVSC-TVP – Békéscsaba női kézilabda mérkőzésnek. A késve érkező békéscsabai szurkolókat a vendégszektorban helyezték el, amely a helyi szurkolóktól kordonnal, valamint biztonsági emberekkel volt elválasztva. A mérkőzés első félidejének második felében a debreceni szurkolótáborból egy ismeretlen személyazonosságú szurkoló átment a békéscsabaiakhoz, elvette a II. r. vádlott kordonhoz kifeszített szurkolói zászlóit, majd azzal a hazai szurkolótábor irányába indult. A békéscsabai szurkolók felháborodtak, a zászló visszaszerzése érdekében a szektorokat elválasztó kordonok felé indultak, és megpróbáltak azokon átmászni.

A helyszínen szolgálatot teljesítő rendészek annak érdekében, hogy a békéscsabai szurkolók ne jussanak ki az elkülönített szektorból, a kordonhoz léptek, és próbálták őket visszaszorítani. A békéscsabai szurkolótáborból valakik ekkor a szektor két oldaláról több kordont a pályára dobtak. A vádlottak – I.r. G. Dávid, II.r. V. Árpád Imre, III.r. V. Donát Károly, IV.r. Cs. Zsolt Attila, V.r. P. Tamás, VI.r. L.Andor Máté – nem voltak hajlandóak eleget tenni a biztonsági őrök felszólításának, és átmásztak a kordonon. A hat vádlott és az őket visszaszorítani kívánó rendészek között dulakodás alakult ki, a szurkolók többször is meglökték a jogszerűen intézkedő biztonsági embereket.

A Debreceni Járásbíróság az első tárgyaláson ítéletet is hozott az ügyben, amelyet minden érintett tudomásul vett, így a határozat jogerős.

– Debreceni Törvényszék –
hirdetés