Tizenhétféle nyári tábor várja a gyerekeket Debrecenben

Akt.:
Tizenhétféle nyári tábor várja a gyerekeket Debrecenben
© Illusztrráció: DMK
Debrecen – A Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is meghirdeti nagy sikerű Napsugár nyári táborait az Újkerti, Csapókerti, Homokkerti, Józsai, Kismacsi, Nagymacsi Közösségi Házakban és a Tímárházban. 23 turnusban 17 féle tábort szerveznek. A nyári szünetüket töltő gyerekeket felfedező, tenisz, báb, kézműves, tűzzománc, hagyományőrző népművészeti kézműves, úszó, haditorna, kutyás mese, bibliai, képzőművészeti, természetbarát, fazekas, hagyományőrző haditorna, néptánc, vadászgörény, iskolára felkészítő táborokba várják. A cél, hogy hozzájáruljanak a gyerekek tartalmas, értelmes nyári szabadidős tevékenységének eltöltéséhez.

Június 20–24.
100 SZÍN VILÁG – világfelfedező, tapasztaló, érzékelő tábor gyermekeknek

A táborba szeretettel várjuk azokat a 6-12 éves gyermekeket, akik érzékszerveik által szeretnék felfedezni a bennünket körülvevő csodálatos világot. Naponta más-más érzékszervé lesz a főszerep. Tapasztalataikat alkotói tevékenységben mutathatják meg. A délelőtti programokon: bebarangoljuk a színek, a hangok, a mozgás világát. Igyekszünk közösségi élményhez juttatni jelentkezőinket. A délutáni szabadfoglalkozásokon kirándulunk, túrázunk és jókat játszunk. A táborban háromszori étkezést biztosítunk.

Információ kérhető: Nagy Máriától (Tel.: 52/ 386-137 és 06/30/5660-252)
E-mail: nagymaria@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.)

Június 20–24., június 27.–július 1., július 4–8.
NAPRAFORGÓ TENISZTÁBOR

A táborba szeretettel várjuk azokat a 6-18 éves gyermekeket, akik még csak most ismerkednének a tenisszel és azokat is, akik már rendszeresen űzik ezt a sportot. A csendes, falusias hangulatú környezetben, időjárástól függően salakpályán, aszfaltpályán és teremben egyaránt folynak a gyermekek tudásszintjéhez igazított edzések. A kezdő és haladó résztvevők külön
csoportban edzhetnek, naponta kétszer másfél, illetve két órában. Az edzések közti szabadidőben a gyermekek a könyvtárban olvasgathatnak, vagy részt vehetnek a közösségi ház munkatársai által kínált kézműves foglalkozásokon.

2016. június 11-én, szombaton, 10 órától Kismacsi Táborba csalogató Tenisztorna címmel várjuk azokat a gyermekeket és szüleiket, akik belekóstolnának a tenisztáborok hangulatába, megismerkednének az edzőkkel és táborvezetőkkel. A részvétel ingyenes.

További információ és jelentkezés: Burai Lucánál
Tel.: 20/286-23-50, 20/318-68-52
E-mail: burai.luca@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Kismacsi Közösségi Ház

Június 20–24.
„CSEREBOGÁR” BÁBOS GYEREKTÁBOR

Életkor: 7-12 év

A tábor célja: megismertetni a gyerekeket a bábokkal, a bábjátékkal, az egyszerűbb bábtechnikákkal. A tábor ideje alatt bábokat készítenek, és a végére megszületik az ELŐADÁS! Mindez persze sok-sok játékkal fűszerezve! A részvételi díj háromszori étkezést tartalmaz, a gyermekek számára 7.30–16.30 óra között biztosítunk felügyeletet.

További információ: DMK Csapókerti Közösségi Ház, Süveg u. 3. Tel.: 52/411-016
Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház (Debrecen, Süveg u. 3.)

Június 27.–július 1.
LÁDAFIA GYEREKTÁBOR

Életkor: 7-12 év

A Ládafia gyerektábor három téma köré épül: hagyományos és modern kézműves technikák megismerése, környezettudatos életmódra nevelés, kommunikációs és együttműködési készségek fejlesztése. Célja, hogy a különböző kézműves technikákon keresztül megismertesse a gyerekeket a környezettudatos anyagfelhasználás, az újrahasznosítás és újra-használat fontosságával, megmutatva a tudatos fogyasztói magatartás alapelveit. A részvételi díj háromszori étkezést tartalmaz, a gyermekek számára 7.30–16.30 óra között biztosítunk felügyeletet.

További információ: DMK Csapókerti Közösségi Ház (Süveg u. 3.) Tel.: 52/411-016
Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház (Debrecen, Süveg u. 3.)

Június 27.–július 1.
TŰZZOMÁNC TÁBOR

Táborvezető: Bobonkáné Papp Antónia
Programfelelős: Borsányi Ágnes

Tűzzománc tábort szervezünk Bobonkáné Papp Antónia vezetésével a szakköri tagok számára. Új kemencét állítottunk be a műhelybe, így az alkotás feltételei kiválóan alakultak.

Bővebb információ kérhető Borsányi Ágnestől. Tel.: 52/439-866
E-mail. borsanyi.agnes@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Június 27.–július 1., július 4–8., július 18–22., július 25–29.
HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPMŰVÉSZETI KÉZMŰVES TÁBOR

Táborunkban a gyermekek a legkülönfélébb kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek meg a Tímárházban dolgozó Népi Iparművészek segítségével. Naponta más-más technikát próbálhatnak ki, így többek között elmélyülhetnek a fazekasság rejtelmeiben, kipróbálhatják a nemezelést, szövést, körmöcskézést, különféle fonásokat, rongybaba-készítést, bőrözést, népi játékszerkészítést,
makramézást, hímzést. Minden csütörtöki napon kirándulunk. Idén az Állatkert az úti cél, ahol szakvezetéssel egybekötött látványetetésen vehetünk részt.

Táborvezető: Mátrai – Nagy Andrea

Telefon: 52/321-260 és 30/618-9767
e-mail: matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: Tímárház – Kézművesek Háza (4026 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.)

Június 27.-július 01.
Némó úszótábor

Programfelelős: Borsányi Ágnes
Úszásoktató: Kántorné Gyöngyi

A DMK Újkerti Közösségi Házban az úszótábor hagyományosan a legkedveltebb nyári programok egyike. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a tábort ajánljuk minden vizet kedvelő, úszni tudó, vagy nem tudó 6-12 éves gyermekeknek. Az oktatást a gyermekek tudás szintjéhez igazítjuk. Minden nap másfél óra úszásoktatás zajlik játékos vízi mozgással, képzett úszásoktatóval a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola uszodájában. Délutánonként különböző szabadidős tevékenységeket folytatunk, kirándulunk, kézműveskedünk, mozizunk, szabadtéri játékokat játszunk.

Bővebb információ kérhető Borsányi Ágnestől. Tel.: 52/439-866
E-mail: borsanyi.agnes@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Június 27.–július 1.
A FEKETE SEREG LOVAGJAI – hagyományőrző tábor 10-13 évesek részére

A gyerekek betekintést nyernek a letűnt korok világába. A lányok elsősorban a művészetek, kézművesség világával ismerkednek, a fiúk pedig a középkor haditechnikájával. Lesz íjászkodás, harci nemek bemutatója, fegyverismeret. Egész héten izgalmas kalandok várják a gyerekeket.

Bővebb információ kérhető Csikós Beátától. Tel.: 70/933-9915
E-mail: csikos.bea@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Ház (Szabó Kálmán u. 68.)

Július 4–8.
KUTYÁS MESTETÁBOR

Gordon és Mangó vizsgázott terápiás kutyusok, akik egy hétig együtt táboroznak a gyerekekkel. Minden nap egy kutyás mese köré épül, valamint
izgalmas kutyás feladatok, játékok, kézműves tevékenységek színesítik a napokat. Lesz bábkészítés, festés, gyurmázás. Mindemellett a gyerekek megismerkednek a terápiás kutyusok munkájával is.

Bővebb információ kérhető Csikós Beátától. Tel.: 70/933-9915
E-mail: csikos.bea@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Ház (Szabó Kálmán u. 68.)

Július 4–8.
BIBLIAI VAKÁCIÓS TÁBOR

A gyermekek délelőttönként játékos hitoktatáson vesznek részt. Délután sport, kézműves foglalkozásokat, játékos vetélkedőket ajánlunk számukra. A tábort a Debrecen – Ondód – Macs egyházközösség szervezi és csak nagymacsi illetőségű gyermekek vehetnek rajta részt.
A tábor ingyenes. Táborvezető: Ráczné Veres Sára lelkésznő
Helyszín: DMK Nagymacsi Közösségi Ház (Debrecen-Nagymacs, Kastélykert u. 39.)

Július 4–8.
FESTŐTANODA KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁBOR

Programfelelős: Szabó Katalin
Táborvezető: B. Orosz István grafikus

A 6-18 éves korú gyerekek és fiatalok a tábor során kiváló szakember segítségével elsajátíthatják a festészet és a rajz alapvető technikáit. Célja: felkelteni a gyerekek érdeklődését a képzőművészet iránt (rajz, grafika, festészet). Játékos formában betekinteni az alkotás menetébe, szabályaiba. Ismerkedni a fogalmakkal, mint: kompozíció, aranymetszés, a szín és tónus
egyensúlya. Játszunk a felületen, és végignézzük, hogy az egyszerű, akár véletlenszerűen felvitt foltok, formák, miként válnak művészi alkotássá, s ezáltal örömet szereznek alkotójuknak.
A szakmai foglalkozásokat délelőtt tartjuk, délutánonként különböző kézműves foglalkozásokat, kirándulásokat és szabadtéri játékokat játszunk, végül egy kiállítással zárjuk tábort.

Bővebb információ kérhető Szabó Katalintól. Tel.: 52/439-866
E-mail: szabo.katalin@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Július 11–15.
KALANDO-ZOO TERMÉSZETBARÁT TÁBOR

Programfelelős: Szabó Katalin
Táborvezető: Gyulavári Attila

A régi Állatbarát tábor egy sokkal izgalmasabb és kalandosabb táborrá alakult át, amelyet 5 éves kortól ajánlunk az állatok iránt érdeklődő és természetkedvelő gyermekeknek. A tábor célja a környezeti nevelés, amely által a gyermekek közvetlenül, játékosan, tapasztalat útján ismerik meg az állatok és növények világát és környezetüket. A csoport délelőttönként érdekes szakmai foglalkozásokon vehet részt, ahol nap, mint nap, különböző szakemberek segítségével közelebbről is megismerhetik a Botanikus kertet, a vízi élővilágot, az Állatkert és a Nagyerdő élővilágát. Délutánonként szabadidős foglalkozásokat tartunk: kézműveskedünk, kirándulunk, szabadtéri játékokat játszunk, mozizunk.

Bővebb információ kérhető Szabó Katalintól. Tel.: 52/439-866
E-mail: szabo.katalin@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Július 11–15.
FAZEKAS TÁBOR

Fazekas táborunk az agyag számtalan felhasználási lehetőségéből nyújt ízelítőt. A táborozók megismerkednek a felrakásos és épített edénykészítési technikákkal, ezek változatos díszítési módjaival, valamint kipróbálhatják a korongozást is. Valamennyi használati és dísztárgyat, melyet a tábor ideje alatt készítenek, kiégetünk, mely által örök darabokká válnak készítőik számára. Csütörtöki napon a tábor résztvevői az Állatkertbe látogatnak, ahol szakvezetéssel egybekötött látványetetésen vesznek részt.

Táborvezető: Terdik Angéla fazekas Népi Iparművész
Táborvezető: Mátrai – Nagy Andrea

Telefon: 52/321-260 és 30/618-9767
e-mail: matrai.andrea@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: Tímárház – Kézművesek Háza (4026 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.)

Július 18–22.
FAZEKAS TÁBOR

A DMK Újkerti Közösségi Házban működő fazekas műhelynek köszönhetően az 5-14 éves korú gyerekek kiváló szakember segítségével betekintést nyerhetnek a fazekas mesterség világába. A tábor résztvevői délelőtti foglalkozás keretében megismerkedhetnek az agyagozás alapvető technikáival, különböző agyagtárgyakat készíthetnek és kipróbálhatják a korongozást. Délutánonként szabadfoglalkozás keretében kézműveskedünk, kirándulunk és különböző szabadtéri játékokat játszunk.

Programfelelős: Borsányi Ágnes
Táborvezető: Pallás Ottó fazekas
Bővebb információ kérhető Borsányi Ágnestől. Tel.: 52/439-866
E-mail: borsanyi.agnes@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Július 18–22.
APRÓDOK ÉS UDVARHÖLGYEK MÁTYÁS KIRÁLY UDVARÁBAN – hagyományőrző tábor 7-10 évesek részére

A tábor a középkor világának apródképző intézményéből vett feladatokkal és tevékenységekkel ismerteti meg a kis apródokat. A kis hölgyek pedig egy igazi középkori udvarhölgy életével, mindennapi tevékenységével. A gyerekek játszva tanulnak. Íjászkodás, testmozgás, művészeti ismeretek színesítik a napokat.

Bővebb információ kérhető Csikós Beátától. Tel.: 70/933-9915
E-mail: csikos.bea@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Homokkerti Közösségi Ház (Szabó Kálmán u. 68.)

Július 25–29.
CSICSERGŐ NÉPTÁNC ÉS NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR

A tábort 6-14 éves korú gyermekeknek ajánljuk, akik kedvet éreznek a Kárpát-medence, illetve szűkebb hazánk táncainak (nyírségi táncok) megismerésére, gyermekjátékok, népdalok, népi ügyességi játékok (bothajítás, botrúgás, csülközés, méta…) elsajátítására, népi kézműves foglalkozások megismerésére, kipróbálására. A szakmai foglalkozásokat délelőtt tartjuk. Délutánonként szabadidős foglalkozás keretében kirándulunk, kézműveskedünk, mozizunk, szabadtéri játékokat játszunk.

Programfelelős: Szabó Katalin
Táborvezető: Veres Tamásné Hercz Beáta
Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Ház (Jerikó u. 17-19.)

Július 25–29.
„VADÁSZGÖRÉNY” TERMÉSZETISMERETI GYEREKTÁBOR

Életkor: 6-14 év

A tábor célja megismertetni a gyermekeket a kedves kis háziállattal, a vadászgörénnyel. Lesz sok játék, vetélkedők, ismeretterjesztő programok,
rajzverseny, séta a kis állatokkal, játszótéri kirándulás. A részvételi díj háromszori étkezést tartalmaz, a gyermekek számára 7.30–16.30 óra között biztosítunk felügyeletet.
További információ: DMK Csapókerti Közösségi Ház (Süveg u. 3.) Tel.: 52/411-016
Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház (Debrecen, Süveg u. 3.)

Augusztus 1–5.
SZIVÁRVÁNY – ismereteket frissítő és iskolára készítő játékos táborban

Szeretnél a vakáció utolsó heteiben egy jót táborozni? Ha igen, akkor itt a helyed a Szivárvány táborban! Játékos formában frissítjük fel tudásodat az iskolai év megkezdése előtt és megismertetünk a népi kismesterségek alapjaival is. A tábor további részében lehetőséged nyílik megismerkedni a környék nevezetességeivel a Zeleméri templomrommal, a józsai templomrommal, a Tócó – patakkal. De a szekerezés, az íjászkodás, a játékos vetélkedők, a tábori ötpróba, a labdajátékok, az erdei séta, a növénygyűjtés, a számháború, a népdalok tanulása és a táncház
is biztosan kedvedre lesz. Ha te is szeretnél részese lenni a nyári tábornak és sok szép emlékkel akarod gazdagítani a szüneted, akkor itt a lehetőség, hogy jelentkezz.

Információ kérhető: Nagy Máriától (Tel.: 52/ 386-137 és 06/30/5660-252
E-mail: nagymaria@debrecenimuvkozpont.hu
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.)

Általános információk a táborokról:

Táborkezdéskor a szülők számára rövid, átfogó tájékoztatást adunk. A tábor díja magában foglalja a szakmai programokat, az alapanyagokat és a
napi háromszori étkezést (tízórai, ebéd, uzsonna). Jelentkezési határidők: a tábor kezdése előtt két héttel. A részvételi díj befizetésének határideje: legkésőbb a tábor indulását megelőző
hét hétfője. Kérjük a szülőket, hogy feltétlenül tudassák, ha gyermekük gyógyszert szed, vagy valamilyen (nem fertőző) betegségben szenved. Táborainkban 7.30-tól 16.30-ig gondoskodunk a gyermekekről. A gyerekeket csak szülővel, vagy az ő írásos engedélyével engedjük haza.

– Debreceni Művelődési Központ –