Tizenhárom mesterkurzussal indul a zeneművészek nyári akadémiája

Fuvolagála a tavalyi nyári akadémián
Fuvolagála a tavalyi nyári akadémián - © Fotó: Matey István
Debrecen – Tizenhat országból több mint kétszáz hallgató részvételével rendezi meg idén a 16. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A július 15–24. között tartó rendezvény lehetőséget kínál a fiatal tehetségeknek, hogy közönség előtt előadóművészként szerepelhessenek – hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Ingyenesen látogathatók majd azok a zenei gálaestek, melyeken az ifjú zeneművészek július 15. és 24. között fellépnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Liszt-termében. A fiatalok tizenhárom mesterkurzuson mélyíthetik el a tudásukat.

A zene szerepe

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája egyik különlegessége a Petrovics Emil Énekverseny, ahol az országban egyedülálló módon, a kortárs szerzők műveivel lehet indulni – mondta Duffek Mihály, a kar dékánja. Másik kuriózum a Debrecenből elszármazó Dezső Virág táncpedagógus kurzusa, mely más aspektusból közelíti meg a zenei életet – tette hozzá Váradi Judit dékánhelyettes, a rendezvény művészeti igazgatója. Szintén különlegesség Szigeti Tamás fotókiállítása, mely ismert zenészek egykori és mai arcképeit mutatja be.

Fontos, hogy nemcsak egymásnak, hanem a közönségének is megmutathatják a tehetségüket azok a fiatalok, akik amellett, hogy megszólaltatnak egy hangszert, a közönségben érzéseket is megmozgatnak. A Debreceni Egyetem feladata biztosítani ezt a lehetőséget, hiszen amíg nem állnak ki szerepelni, nem lesznek előadóművészek – mondta Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A zene olyan nyelv, melyben nincsenek szavak: zenélni olyan mély és összetett feladat, mely által nem mindennapi állapotba kerül a közönség és az előadó egyaránt – emelte ki Duffek Mihály. Elmondta, a Zeneművészeti Kar versenyhelyzetben van, ezért a hallgatói marketingre és a rendezvények színvonalára különösen nagy figyelmet kell szánni. A nemzetközi kapcsolatok bővítését természetes igénynek nevezte, melyben a hallgatók mobilitása és a művészeti életben kialakult személyes kapcsolatok jelentősége értéket jelentenek. Hangsúlyozta Debrecen nyári idegenforgalmában az akadémia jelentős szerepet tölt be.

A tájékoztatón elhangzott: a rendezvényt a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertje zárja a Kölcsey Központban, ahol Berecz Mihály fiatal zongorazseni játékát is élvezheti a közönség. A világzenekar július 25-én a Gyulai Várszínházban, július 27-én pedig Olaszországban is színpadra lép.

HBN–VK