Tizenegyespárbaj után Paraguay a negyeddöntőben

Tizenegyespárbaj után Paraguay a negyeddöntőben
A dél-afrikai világbajnokságon először tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról a kedd délutáni Paraguay–Japán mérkőzésen, mely talán a legkevésbé színvonalas nyolcaddöntő volt, s amelyen nem született gól sem a rendes játékidőben, sem a ráadásban.

Kevés helyzet, sok hiba jellemezte az első félidőt, amelyben mindkét csapat igyekezett biztosra menni és nem kockáztatni – aminek aligha örültek a támadó futball szerelmesei. Az első igazi helyzetet a dél-amerikaiak jegyezték húsz perc elteltével, Barrios lövését azonban hárította a japán kapus, Kavasima. Macui hatalmas bombalövéssel vétette észre magát, a labda a kapufán csattant.

Cruz szerezhetett volna vezetést

Az első félóra végén Santa Cruz szerezhetett volna vezetést a paraguayiaknak egy szöglet utáni kavarodás közepette, azonban a kapu mellé gurította a labdát. Néhány perccel később kecsegtető pozícióból végezhettek el szabadrúgást a szigetország labdarúgói, azonban Santa Cruznak sikerült menteni. Pár perccel később ismét japán helyzetet láthatott a közönség, Honda lövése azonban célt tévesztett, így az első játékrészben nem született gól.

 

A mesterek cserékkel próbálták

A mérkőzés képe nem sokat változott a szünet után sem, a kapuk továbbra sem gyakran forogtak veszélyben, jobbára mezőnyjátékkal telt az idő. Nagatomo, majd a másik oldalon Benitez próbálkozott gólszerzéssel, sikertelenül. A mesterek cserékkel próbálták élénkíteni a (támadó)játékot, ám nem sokat javult a helyzet. Egy-egy fejest vagy lövést feljegyezhettek a krónikások, de találat nem született – jöhetett a hosszabbítás.

 

A ráadás során kicsit megélénkült a játék

A ráadás során kicsit megélénkült a játék, talán tudatosult a csapatokban, hogy a továbbjutáshoz gólt kell lőni, másképp marad a büntetőpárbaj. Több helyzetet kialakított mindkét együttes, találatnak azonban egyik tábor sem örülhetett, így jöhettek a tizenegyesek. Paraguay pontosabbnak – vagy nyugodtabbnak – bizonyult e téren, ötből ötször vágták be a labdát a hálóba, míg a japánok elhibázták az egyik lehetőségüket. Története során először jutott a paraguayi válogatott a világbajnokság negyeddöntőjébe.

Paraguay–Japán 0–0 – büntetőkkel: 5–3
Pretoria, Loftus Versfeld, 36.742 néző, v.: De Bleeckere (belga)
Paraguay: Villar – Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel – Ortigoza (Barreto, 75.) – Vera, Riveros – Santa Cruz (Cardozo, 94.), Barrios, Benítez (Valdez, 60.).
Japán: Kavasima – Komano, Nakazava, Tulio, Nagatomo – Haszebe, Macui (Okazaki, 65.), Abe (K. Nakamura, 81.), Endo, Okubo (Tamada, 105.).
Sárga lap: Riveros (118.), illetve Macui (58.), Nagatomo (72.), Honda (93.), Endo (114.).