Tizenegyedik éve már csak a Loki – Mészáros Norbert, a klubhűség debreceni mintaképe

Mészáros Norbert
Mészáros Norbert - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Mészáros Norbert Debrecenből szeretne visszavonulni, ha eljön az ideje.

Ki? Meddig? Hol? A neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja nemrégiben publikált egy kutatást, melyben azt vizsgálták, hogy az öt nagy európai labdarúgóligában mennyire hűségesek a játékosok. Elemzéseik alapján arra jutottak, hogy 29 olyan, 27. életévét betöltött focista van, aki felnőtt pályafutása kezdete óta egyszer sem váltott még klubot.
Az említett korosztályban a spanyol élvonalban található a legtöbb, 14 „egycsapatos” labdarúgó. Az Athletic Bilbao gárdájában Ander Iturraspe, Carlos Gurpegui, Markel Susaeta és Mikel San José még sosem váltott klubot. Andrés Iniesta, Lionel Messi, valamint Sergio Busquets eddig csak a Barcelona mezét húzta magára. A Real Sociedadnál Carlos Martínez, Mikel González és Xabi Prieto tett tanúbizonyságot klubhűségéről. Alberto Lora, illetve Nacho Cases számára csak a Gijón együttese létezik. Vicente Gómez a Las Palmas, míg Bruno Soriano a Villarreal nélkül nem tudta eddig elképzelni az életét.

A francia első osztályban hat (Yannick Cahuzac-Bastia, Maxime Gonalons-Lyon, Geoffrey Jourdren-Montpellier, Jamel Saihi-Monpellier, Romain Danzé-Rennes, Loic Perrin-St-Etienne), a németben négy (Holger Badstuber-Bayern, Philipp Bargfrede-Bremen, Marcel Schmelzer-Dortmund, Benedikt Höwedes-Schalke), az olaszban három (Gianpaolo Bellini-Atalanta), Daniele De Rossi-Roma, Francesco Totti-Roma), az angolban (Tony Hibbert-Everton, Andy King-Leicester) pedig csak két lojális futballista van. Közülük is kiemelkedik Francesco Totti, a 39 éves legenda immár a 24. idényét tapossa a Rómánál.


Manchester City FC v AS Roma - UEFA Champions League

Fotó: Getty Images


„Ment a hűtlen…”

A kutatócsoport megállapította, hogy a jelenleg éppen a Verona színeiben futballozó Luca Toni immár a 15. klubját fogyasztja, amivel rekordernek számít. Szóval ha valaki meghallja az olasz nevét, és hirtelen nem tudja hova tenni, akkor az nem véletlen. Mögötte Mauricio Pinilla (Atlanta) a második nagy „jövő-menő”, ő immár a 14. együttes színeiben játszik. Kwesi Appiah (Crystal Palace) sem kispályázik, ő 13 csapatnál tart. A „tizenkettesek” között négyen (Javi Guerra-Rayo Vallecano), Alessandro Diamanti-Atalanta, Marco Borriello-Atalanta, Ervin Zukanović-Roma) találhatóak. Öt sportoló 11 klubban fordult már meg életében, míg 16 „bőrgolyóbűvölő” tíz csapatnál tart. Érdemes megemlíteni Andros Townsend nevét, hiszen a még csak 24 éves angol középpályás számára a Newcastle a 11. egylet, melyben megfordult.

Itthon is

A magyar labdarúgóknál is akad jó néhány olyan, aki hosszú ideje egyazon klubnál „teljesít szolgálatot”. Az MTK rutinos középpályása, Kanta József 2003. július 1-jén került a fehér-kékekhez, és azóta sem „szabadult onnan”. A Haladásnál szereplő Schimmer Szabolcs is 2003 nyarán került a szombathelyiekhez, ahova Rózsa Dániel 2004 telén tette át székhelyét. Tizenegyedik éve van a Paksnál Báló Tamás, a Debrecennél pedig Mészáros Norbert. Az Újpestnél is rúgja a bőrt egy hűséges játékos, Balajcza Szabolcs 2006 júliusában szerződött a lilákhoz. Ha nem vagyunk szigorúak, akkor Máté Pétert is idevehetjük, hiszen ő 2000-től kerettag a Lokinál, ahol 2002-ben mutatkozott be, igaz, háromszor volt máshol kölcsönben.

Minden!

A válogatottban korábban Eb- és vb-selejtező mérkőzéseken is szerepet kapó „Mészit” 2005 nyarán igazolta le a Loki. Pápán kezdte profi pályafutását, onnan Dunaújvárosba, majd a BKV Előréhez került, végül pedig Siófokon kötött ki. A Balaton-parti városból Cottbusba igazolt, ahol egy évig rúgta a bőrt. A légióskodás után hazatért, és azóta is a Debrecent erősíti.


n4

Fotó: Égerházi Péter


A Napló érdeklődött Mészárosnál, vajon mi tartja már ilyen régóta a DVSC-nél. – Minden! – vágta rá a rutinos belső védő, aki aztán persze kifejtette. – Ennek a klubnak köszönhetek mindent, itt vált belőlem elismert játékos, részese lehettem a bajnoki és kupasikereknek, megjárhattam a Bajnokok Ligája csoportkörét, és a válogatottba is meghívást kaptam. Nem utolsó sorban pedig a várost is nagyon megszerettem – fogalmazott.

Mészáros saját bevallása szerint minden Lokinál töltött idényre szívesen emlékszik vissza. – Persze akadtak nehezebb periódusok, ahogy bárhol, de szerencsére inkább csak szép emlékeim vannak. A legnagyobb élményt természetesen a 2009-es BL-szereplésünk jelentette, de emellett persze a bajnoki címeink is ugyan olyan örömet okoztak – nyilatkozta a bekk, aki a piros-fehérektől szeretne visszavonulni, és az aktív évei után is marad a városban, hiszen már Debrecenben telepedett le.

HBN–Szabó Dóra