Tíz utcában aszfaltoznak

Tíz utcában aszfaltoznak
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A lakóknak maximum 55 ezer forinttal kell hozzájárulni az útépítésekhez.

– Bár a szilárd burkolattal rendelkező utcák arányát tekintve már jobban állunk, mint Budapest, még bőven van tennivaló – mondta Pósán László, (Fidesz) országgyűlési képviselő a Kerekestelepen, a Poroshát utcán tartott sajtótájékoztatón, ahol arról beszéltek az illetékesek, hogy eldőlt, mely utcákat aszfaltozzák le az önerős útépítések keretében idén.

Építés, stabilizálás

Balázs Ákos, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője arról beszélt, hogy az öt évvel ezelőtt elindított kertségi fejlesztési program legfajsúlyosabb része mindig a lakossági hozzájárulással megvalósuló útépítés. Ebben az esztendőben 206 millió forintot fordít a város ilyen célra, mely összeg tíz utcára lesz elegendő.

– A legnagyobb munka a jelenleg egyharmad részig leaszfaltozott Poroshát utcában várható, melyet 64 millió forintos beruházással, 370 méter hosszan, 5 méteres szélességben burkoltatunk le – jelentette ki a kormánypárti politikus.

Czellér László (Fidesz) önkormányzati képviselő kifejtette, hogy a Kerekestelepen a 2000-es évek elején még nagyrészt földutak voltak, 2002. óta indult meg a tömeges burkolás.


Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

– Azokban az utcákban amelyekre most nem kerül sor, útstabilizációt fogunk végrehajtatni. Felmart aszfaltot teríttetünk le, és úthengerrel elsimíttatjuk – tette hozzá.

Nem elég széles

Információink szerint a költségek több mint 90 százalékát az önkormányzat fizeti, az érintett lakóknak maximum 55 ezer forinttal kell hozzájárulni.

Balázs Ákos kérdésünkre elmondta: jelenleg nagyjából még száz belterületi és körülbelül ugyanennyi külterületi utca vár aszfaltozásra. A munkavégzést sok helyen hátráltatja, hogy nincsenek meg a megfelelő szélességek, vagy nem megoldott a vízelvezetés. Közlése szerint a polgármesteri hivatalban folyamatosan dolgoznak ezen problémák megoldásán.

Pósán László hozzátette: azért nehéz pontos utcaszámot mondani, mert néhol a lakók azt gondolják, hogy közterületi utcát használnak, miközben a telekkönyv szerint valójában magánterületen közlekednek. Ráadásul bizonyos utcák csak részben lakottak.

Az érintett utcák

A program részeként megépül a Sándor utca I. üteme, a Poroshát utca II. üteme, a Szeged utca I. üteme, a Géza utca I. üteme, a Kertekalja utca I. üteme, az Érsek utca I. üteme, a Daru utca I. üteme, a Varsa utca I. üteme, a Szőlőskert utca I. üteme és a Diófa utca befejező szakasza.

HBN-OCs
hirdetés