Tíz találmány, amely megváltoztatta a világot

Tíz találmány, amely megváltoztatta a világot
© Forrás: Getty Images
Ma már természetesnek tűnik a jelenlétük, de próbáljuk meg csak elképzelni nélkülük az életünket. Ugye, hogy nem megy.

Kerék

A kereket időszámítás előtt 3500-ban találták fel, előtte viszont az embereket jelentősen korlátozta, hogy nagyobb terheket szállítsanak az úton hosszabb távon. Amikor viszont felfedezték, hogy ha a nehezen mozdítható felületek alá gördülő cilindereket tesznek, akkor képesek nagy távolságokat könnyedén áthidalni. Ennek elkészítése viszont először nem ment olyan könnyedén. Ugyanis nehéz volt úgy elkészíteni a kereken a lyukat, hogy az pontosan középen legyen és tökéletes illeszkedjen a tengelyre, valamint, hogy azok felülete tökéletesen sima legyen.

Szeg

A szeg nélkül sehol nem lenne a civilizáció. Ez, a több mint 2000 éves múltra visszatekintő eszköz jelentős hatással bírt a fejlődésre, amikor az emberek rájöttek, hogy a fémet meg tudják munkálni. Korábban fával dolgoztak, de azzal sokkal nehezebben ment az építkezések során a szerkezetek illesztése. Az 1800-as évek elejéig a szegeket kézzel készítették, a későbbiekben pedig gépekkel gyártották azokat.

Iránytű

Az ókori tengerészek a csillagok állásából tájékozódtak, viszont ha borult volt az égbolt, ez a módszer nem működött és az út nem volt biztonságos. Az első iránytűt a kínaiak találták fel valamikor a 9. és a 11. század között, amely mágnesből készült, amely tulajdonságait már korábbról ismerték. Nem olyan sok idő elteltével az iránytű az arab térségben és Európában is elterjedt.

Nyomtatás

A német Johannes Gutenberg 1440 körül találta fel a nyomtatást, bár már korábban, Kínában is próbálkoztak vele, mégis Gutenberg volt az első, aki olyan gépet készített, amely tintát juttatott a mozgatható papírra. Ennek hatására 1500-re Nyugat-Európában mintegy 20 millió kötetet nyomtattak ki.

Belső égésű motor

A modern formájában a 19. század második felében jelent meg, de több évtizedes mérnöki munka eredményeként. A hőerőgép működése alatt bekövetkezett kémiai folyamat során létrejövő mechanikus energia alapjaiban változtatta meg a közlekedést.

Telefon

Telephone Exchange
Forrás: Getty Images


Sokan próbálkoztak a telefon feltalálásával, először mégis Graham Bellnek sikerült 1876-ban. A feltaláló elsősorban a hallássérültek és siketek segítésére akart alkotni egy hallássegítő készüléket, ugyanis édesanyja is nagyothalló volt, az első telefont pedig “elektromos beszédgépnek” nevezte. A telefon feltalálása igazi forradalmat jelentett a kommunikációban, Bell 1922-es halálakor pedig az őiránta érzett tiszteletből Amerikában egy percre szüneteltek a telefonvonalak.

Villanykörte

A villanykörte megalkotása alapjaiban változtatta meg az életet, az 1800-as évekig több tucat feltaláló kísérletezett a találmány megalkotásával, az első szénszálas villanykörtét végül Edison készítette el 1879-ben.

Penicillin

A történelem egyik legnagyobb találmánya, 1928-ban találta fel a skót Alexander Fleming, méghozzá véletlenül. A professzor Petri edénye fedő nélkül maradt a laboratóriumban amely miatt penész jelent, amely megölte a baktériumokat. Ezt követően a vegyészek továbbfejlesztették és megalkották azokat a gyógyszereket, amelyek hatékony segítséget nyújtottak a bakteriális fertőzések leküzdésében.

Fogamzásgátló tabletta

Az első fogamzásgátló tablettát Russel Marker találta fel az 1930-as években, de a gyógyszert a mai napig folyamatosan fejlesztik.

Internet

A világhálót emberek milliói használják szerte a világban. A rendszer kialakításán ugyan számos ember dolgozott, az internetet a számítógép tudós Lawrence Robertshez kötik és az 1960-as években jött létre.

(livesciene.com)








hirdetés