Tíz százalékkal nőtt a belföldi turizmus

Tíz százalékkal nőtt a belföldi turizmus
Tíz százalékkal nőtt a belföldi turizmus - © Fotó: Getty Images
Budapest – A foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is 1, illetve 2 éjszakára szólt.

Tavaly inkább többször utaztunk el rövidebb időre, a szálláshely árának kiegyenlítése során pedig harmadával gyakrabban került elő a SZÉP-kártya, mint 2013-ban. A Szallas.hu évértékeléséből az is kiderült, hogy augusztus 11. volt az a nap, amikor Magyarország nyaralni ment.

– A tavalyi év elején még 6 százalékos bővülést prognosztizáltunk, de most az adatokat elemezve úgy tűnik, hogy ezt is sikerült túlszárnyalni: tíz százalékkal nőtt a belföldi vendégforgalom, ami részben a SZÉP-kártya további terjedésének köszönhető – mondta Szigetvári József, a portál ügyvezetője. Ugyan a SZÉP-kártyával történő szállásfoglalások átlagértéke 2 százalékkal csökkent 2014-ben, de 34 százalékkal gyakrabban fizettek így a vendégek 2013-hoz képest. Az eltöltött éjszakák számában ugyanakkor nem volt jelentős változás, inkább többször utaztunk el rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is 1, illetve 2 éjszakára szólt.

A szálláshelyek júliusban és augusztusban voltak csúcsra járatva, ez a két hónap a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de nagyon erős volt még az októberi időszak is. A szálláshelytípusok tekintetében 2014-ben tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból.

– Jól látható, hogy az apartmanok között erősödik a verseny, ami a színvonalat is emeli, s ezzel egyre vonzóbbá válnak a családos, kisgyermekes utazók körében. A hotelek egyre szélesebb körű szolgáltatásokat, programokat kínálnak, nem pusztán szálláshelyet – ismertette a tavalyi év főbb trendjeit Szigetvári József.

Hajdúszoboszló népszerű

Két év után először nem Siófok, hanem Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának élén. Az ezüstérmes Siófok után Hajdúszoboszló, Eger, illetve Balatonfüred következik. – A régiók tekintetében a Tisza-tó fejlődése jól kimutatható, de minden település vonzó, ha történik valami, egy fesztivál például könnyen telt házat okozhat a szállásokon – mondta az ügyvezető.

– A szállásadók és a magyar úthálózat számára a legnagyobb kihívást egyébként augusztus 11. hozta, adataink szerint a legtöbben ezen a napon kezdték meg nyaralásukat.

HBN