Tíz ország közel 250 sportlövője a szekszárdi Hungarian Openen

Budapest – A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) 2014 után idén ismét Szekszárdon rendezi meg a Hungarian Open elnevezésű légfegyveres versenyét, amelyen tíz ország közel 250 sportolója vesz majd részt a hétvégén.

Az MSSZ szerdai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a Városi Sportcsarnokban csaknem a teljes magyar élmezőny rajthoz áll, egyedüli kivétel az olimpiai ötödik, októberben világkupa-döntőt nyert Sidi Péter.

Sinka László főtitkár tájékoztatása szerint külföldről idén is nagy érdeklődés mutatkozott a verseny iránt, a magyarok mellett norvég, svéd, szlovák, szlovén, szerb, horvát, olasz, francia és finn lövők mérik össze tudásukat. A helyszínnel kapcsolatban a sportvezető megjegyezte, hogy a 2014-es viadal a versenyzők részéről nagyon kedvező fogadtatásra talált, ezért a tavalyi, győri rendezés után szívesen térnek vissza Szekszárdra.

A kétnapos verseny első napján, szombaton a felnőtteknek és junioroknak külön rendeznek légpuska és légpisztoly, valamint futócéllövő számokat, míg vasárnap a juniorok a felnőttekkel közösen szerepelhetnek.

A sajtóeseményen Nagy György elnök arról beszélt, hogy a nemzetközi viadalt követően hétfőn tisztújító küldöttgyűlést tartanak, amelyen jelen állás szerint ő lesz az egyedüli jelölt a vezető posztra. Az elnök a sportági vezetés elmúlt négyéves munkáját izgalmasnak és eredményesnek nevezte. Emlékeztetett rá, hogy három Európa-bajnokság rendezését nyerték el, s a 2014-es koronglövő, valamint az idei olimpiai kvalifikációs légfegyveres Eb után 2018-ban ismét tízméteres kontinensviadalnak adhatnak otthont. A 2013-ban az európai szövetség elnökségébe is bekerült Nagy György mindehhez hozzátette, bízik benne, hogy folytathatja munkáját.

A sajtótájékoztatón Győrik Csaba szövetségi kapitány összességében sikeresnek értékelte az idei évet, mint mondta, a kvalifikációs Eb-n kiemelkedően szerepeltek a magyar sportolók, s a nagy korosztályos versenyeken is szállították az érmeket, mint ahogy a felnőtt futócéllövők is a világbajnokságukról. Szerinte a riói olimpián is helytállt a nyolcfős magyar csapat, ahogy fogalmazott, Sidi Péter ötödik helye nagyszerű volt, négy másik versenyző pedig kevéssel maradt le a fináléról.

A Hungarian Openen indul Tobai-Sike Renáta világbajnoki bronzérmes pisztolyos is, aki a riói szereplésével nem volt elégedetlen, igaz, szeretett volna döntőbe kerülni. A játékok után másfél hónapot pihent, októberben fogott újra pisztolyt a kezébe, viszont az új szezonban már két, horvátországi nemzetközi versenyen is lőtt, s mindkettőt megnyerte, így bizakodva várja a szekszárdi hétvégét.

A sajtótájékoztatón a sportág létesítményfejlesztéséről is szó esett. Sinka László főtitkár tájékoztatása szerint a Fehér úti puskás és pisztolyos lőtér már 95 százalékos állapotban van, hamarosan átadják. Emellett a kormányzati támogatásnak köszönhetően évente 220 millió forintot fordítanak fejlesztésekre, s ebből minden évben újabb és újabb lőterek felújítását támogatják országszerte – hangzott el.

– MTI –