Tíz nap, s kialakul a védettség

A gyerekeknél is növelni kellene az influenza -elleni átoltottságot
A gyerekeknél is növelni kellene az influenza -elleni átoltottságot
Nyíregyháza – A gyerekek „igazi influenza atombombák”, a járvány közösségekben nagyon gyorsan terjed.

– Egyáltalán nem logikus, hogy az influenza -elleni védőoltás kampánya csak a felnőtteket célozza meg, ugyanis így éppen azt a korosztályt nem oltjuk át, amelyikben a leginkább gyorsan terjedhet a vírus. Ők a gyerekek: a 3 és 18 év közöttiek, potenciálisan ők töltenek a legtöbb időt nagy létszámú közösségekben, óvodákban, iskolákban, ahol pillanatok alatt el tud terjedni a vírus – mondta dr. Újhelyi János.

A felnőtt dózis felét kapják

A nyíregyházi gyermekorvos saját praxisában évről- évre ajánlja a szülőknek az influenza -elleni vakcinát, amely alig két hét alatt kifejti hatását, s így meg lehet óvni a kicsiket a nagyon agresszív vírustörzsektől, legalább egy évre. (A gyerekek esetében is évente újra kell oltani, mert a vírusok gyorsan változnak, mutálódnak.)

– Talán az influenza elleni védőoltás az egyetlen, amire legyintenek az emberek,nem tartják fontosnak, s nem veszik fel, sem a szülők, sem gyerekeik. Azt kell, hogy mondjam: sajnos, mert a gyermekek immunrendszere sokkal gyengébb, mint a felnőtteké. Ami azt is jelenti, hogy a betegség leküzdéséhez nagyobb energiákat kell megmozgatni náluk, s a súlyos szövődmények veszélye ugyanúgy ott lebeg a fejük felett, mint az időseknél. A vírusok utat nyitnak a bakteriális fertőzések előtt, amelyből tüdőgyulladás, középfülgyulladás alakulhat ki – hívta fel a figyelmet dr. Újhelyi János.

– A járvány általában januárban üti fel a fejét, amikor már nagy a baj, akkor kap mindenki észbe, és rohan a vakcina után. A magyar védőoltás nagyon jó, megbízható, s van olyan fajtája, ami nem a vírust, hanem annak egy részecskéjét tartalmazza. Ezt hangsúlyozni szoktam mindazoknak, akik félnek az esetleges reakcióktól, a kellemetlen tünetektől (láz, levertség, izomfájdalom), amelyek 1-2 naptól soha sem tartanak tovább, s maguktól elmúlnak – mondta el a háziorvos. Hozzátette, hogy a hazánkban évente forgalomba kerülő 1 millió vakcina több mint fele megsemmisül, holott, ha szélesebb körben hozzáférhető lenne a térítésmentes oltóanyag, akár el is fogyhatna a keret.

Védett környezetben

A koraszülöttek a cukorbeteg, asztmás vagy más krónikus légzőszervi problémával küzdő gyerekeknek mindenképpen javasolt a védekezés. Az egy év alattiakat leginkább úgy lehet megóvni, ha a szülők oltják be magukat.

Villámgyorsan terjed

Az influenza egy felső légúti vírusfertőzés, amit az influenza A vagy influenza B nevű vírus okoz, ezeknek pedig több altípusa is létezik. Az influenza könnyen támad: terjed a levegőben (tüsszögés, apró repülő porszemeken megtapadva), érintéssel, sőt a tárgyakon keresztül is. Az influenza tünetei: hirtelen lázas állapot, lázgörcs, légúti tünetek, köhögés, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, náthaszerű tünetek, köhögés, fejfájás. Szövődményként a gyermekek akár körülbelül a harmadánál jelentkezhet középfül­gyulladás, és jellemzően a tüdőgyulladás is gyakorinak számít.

KO