Tíz hónap fogházra ítélték az idős nőt halálra gázoló debreceni férfit

Akt.:
Bal oldalon fekete kabátban az ügy sértettje, az idős házaspár férfi tagja látható, aki súlyos sérüléseket szenvedett a baleset következtében
Bal oldalon fekete kabátban az ügy sértettje, az idős házaspár férfi tagja látható, aki súlyos sérüléseket szenvedett a baleset következtében - © Fotó. Matey István
Debrecen – A Debreceni Járásbíróság január 11-én, hétfőn bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a vádlottat, aki 2015. május 31-én a késő esti órákban gépkocsijával elütött a kijelölt gyalogátkelőhelyen két idős embert. A baleset során az egyik sértett olyan súlyos, traumás sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg a másik sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A bíróság N.J. vádlottat 10 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztéssel, valamint 3 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült 350.522 forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

A Debreceni Járásbíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően ítéleti tényállását a vádirattal egyezően állapította meg.

Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

A másodállásban pizzafutárként dolgozó vádlott 2015. május 31-én 22 óra 45 perc körül az általa vezetett személygépkocsival Debrecenben a Dóczy József utcán közlekedett a belső forgalmi sávban a Bolyai utca felől a Móricz Zsigmond utca irányába. Haladása során a Dóczy József – Martonfalvi utcák kereszteződésénél a kijelölt gyalogátkelőhelyhez érve fáradtsága (a nap folyamán már 12 órája állt munkában) és figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki jobbról balra, a Dóczy József utca páratlan oldala felől a páros oldal irányába gyalogosan áthaladni szándékozó két sértett részére, akiket a járművével elütött. A baleset pillanatában a vádlott a megengedett 50 km/h sebesség helyett mintegy 65-67 km/h sebességgel haladt.

Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a hasonló közlekedési szabályszegések helyi és országos gyakoriságát, továbbá azt, hogy a vádlottal szemben két éven belül több alkalommal közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt helyszíni bírságolásra került sor, valamint azt, hogy a baleset során egy személy súlyosan megsérült, illetve azt a tényt is, hogy a vádlott durván megsértette a KRESZ szabályait. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott eljárás során tett teljes tényfeltáró, beismerő vallomását és őszinte, megbánó magatartását.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn.

– Debreceni Törvényszék –


Bíróság előtt az idős nénit halálra gázoló suzukis
Debrecen – A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást N. János ellen.


Őrizetbe vették a halálos balesetet okozó sofőrt
Debrecen – Halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség gyanúja miatt indult eljárás a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán.


Gyalogátkelőhelyen gázoltak halálra egy nőt Debrecenben
A helyszínen életét vesztette egy nő, akit egy személyautó gázolt el egy gyalogátkelőhelyen Debrecenben vasárnap késő este – közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

hirdetés