Tíz éve álltak ismét a „törvény szolgálatába”

Akt.:
Tíz éve álltak ismét a „törvény szolgálatába”
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Ítélőtáblán induló eljárások több mint 90 százaléka fél éven belül véget ér.

– A Debreceni Királyi Ítélőtábla 1891-ben kezdte meg működését. A „lidércnyomásos” 1950-es évek több mint 50 évre szüntette meg a táblabíróság munkáját. A Debreceni Ítélőtábla újraindítására 2005. január 1-jén került sor – jelentette ki dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke az intézmény tíz éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Felgyorsult ügyintézés

Dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnök-helyettese arról beszélt, hogy a négyszintű bírósági rendszer kialakítása rendkívüli fontosságú a magyar polgárok számára. Ennek köszönhetően az ítélkezés felgyorsul, a helyi bíróságok pedig tehermentesíthetők. Elmondta: a Debreceni Ítélőtáblához 2,1 millió állampolgár tartozik. A feladatokat ellátó 28 bíró tavaly 2697 új üggyel kezdett el foglalkozni és 4644-et fejezett be.

– A Debrecenben elindított eljárások több mint 90 százaléka fél éven belül véget ért, ami fantasztikus teljesítmény és azt igazolja, hogy az ítélőtábla hatékony – tette hozzá az elnök-helyettes.

XXI. századi bíróság

– Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az úgynevezett igazságügyi eredménytáblát, melyben Magyarország most igen előkelő helyen szerepel. A gyorsaságot és a hatékonyságot tekintve az első harmadba tartozunk – közölte az elnök-helyettes. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a bírói fizetések a lista utolsó helyéhez közelítenek. Ezért minél hamarabb szükséges bevezetni az igazságügyi életpályamodellt, melynek előkészítésén dolgoznak az illetékesek – ismertette dr. Gyarmathy Judit.

Fontos az igazságszolgáltatás

– Egy olyan városnak, amely régióközponti szerepre törekszik elengedhetetlen, hogy az igazságszolgáltatásban is meghatározó szerepe legyen – jelentette ki dr. Papp László, Debrecen polgármestere a rendezvényen.

Elmondta: Debrecen mélyen elkötelezte magát az igazságügyi rendszer megerősítésére. 1890-ben a város például ingyen adott telket az ítélőtábla létrehozására, mely 1949-ig működött. A XXI. század elején újabb felajánlást tett a helyhatóság, területet biztosítottak az újrainduló ítélőtáblának, a közelmúltban pedig a hamarosan elkészülő járásbíróságnak is. Ezen felül 200 millió forinttal támogatták az építkezést és parkolóházat is építettek.

HBN-OCs


OBH-elnökhelyettes: az ítélőtábláknak fontos helyük van az igazságszolgáltatás rendszerében
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese szerint az ítélőtáblák az elmúlt években bebizonyították, hogy fontos helyük van a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.