Tíz éve egységes a Debreceni Egyetem

Tíz éve egységes a Debreceni Egyetem
Február 6-án, szombaton rendezték meg az immáron hagyománnyá váló Debreceni Egyetem Napját. Az idei év azonban jubileum is egyben; 10 éve annak, hogy az intézmény megkezdte jelenlegi működését, egy szervezési egységgé integrálva a különböző karokat.

– Tíz év távlata még nem sok, ám elegendő arra, hogy összegezzük az elmúlt periódust. A mai ülés méltatás és felkészülés is egyben a jövőre. Az egyesülés rengeteg területen hozott fejlődést.

Ha akár csak az egyetem szerkezetét tekintjük; a jelenlegi 15 karból 8 az elmúlt évtized alatt született. Ezt az irányt továbbra is követnünk kell – mondta el Fésüs László rektor a rendezvénysorozatot megnyitó jubileumi ünnepi szenátusi ülésen szombat délelőtt. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is a jövőre helyezte a hangsúlyt.

– Büszkék lehetünk rá, hogy Magyarországon Debrecenben honosodott meg legkorábban a felsőoktatás; ez rangot ad a városnak. Az elmúlt tíz év egy fontos periódus volt, és erre visszatekintve azt mondhatjuk; a Debreceni Egyetem most éli virágkorát. De ezen a ponton nem szabad megnyugodnunk. Nagy célokat kell kitűznünk, hogy még többet érjünk el. Fel kell zárkóznunk az európai nagyvárosok egyetemeihez. Ambíciózusnak kell lennünk – fogalmazta meg.

Az egész napos rendezvényen a programok közt több előadás is elhangzott: megvitatták a magyar–német kapcsolatok aktuális kérdéseit, a „zöld informatikai” természetvédelmi témaköreit, illetve fórumot tartottak a szomszédos országok magyar nyelvű felsőoktatási intézményei közreműködésével. A kulturális eseményt szombat este a hagyományos egyetemi bál zárja.