Tíz elképesztő kütyü a „jövőből”

Akt.:
Microsoft Hololens
Microsoft Hololens - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Ha elolvassa listánkat, rájön, a sci-fikben megálmodott világ lassan teljesen körülvesz minket.

A technológiai forradalom tagadhatatlanul zajlik, kutatások folynak betegségek belsőleg való diagnosztizálásáról nanorészecskékkel, a gépek talán magukat fogják felépíteni a jövőben. A virtuális valóságot megjeleníteni képes headsetek boldogan nézik majd, ahogy a tévék kimennek a divatból. Sok cég fejlesztésekbe kezdett, hogy a mindennapi életünket még kényelmesebbé tegyék.

Zcan+

Először megjelentek a mobiltelefonok, aztán a kamerás mobiltelefonok, aztán okostelefonok, amik egyenlőek egy személyi asszisztenssel. Ezek az eszközök túltesznek az elsődleges feladatukon és a Zcan+ sem kivétel ez alól. A Zcan+ egy nem mindennapi egér, ami két kattintásra és egy suhintásra szövegeket scannel be nekünk dokumentumokba, vagy akár egyenesen Excel formátumba.


Fotó: magánarchívum


A jelenlegi verzió usb-vel kapcsolódik a számítógéphez, de már előrendelhető a WiFi-s verzió is.

Logbar gyűrű

A viselhető technikai kütyük egyre többen vannak manapság, ilyen a Logbar gyűrű is. Az eszköz parancsolhat a fényképezőgépnek, irányíthatjuk vele a zenelejátszást vagy akár a közösségi oldalakat is böngészhetjük. Logbar gyűrűje nem sokkal nagyobb egy átlagos gyűrűnél és Bluetooth-szal kapcsolódik az irányítani kívánt eszközhöz. A divatos kis kütyü Androidos és iOS-es eszközökkel párosítható és előre beprogramozott gesztusokból ért.


Fotó: magánarchívum


Egyedi kézmozdulatot kíván a tévé bekapcsolása, egy kép feltöltése de a megfelelő intésre akár egy taxit is hív nekünk.

Microsoft Hololens

A sokak által csak a Windows vezetékneveként szolgáló Microsoft hologramos szemüveget tervezett. Eddig csak a Vasemberből ismerős technikát a gyártó a nappalinkba hozza. A hologramos szemüveg digitális projektorral vetít elénk dolgokat a virtuális világból, így akár egy pillanat alatt megjelenhetünk nagymamánk nappalijában. A felhasználók akár a valóságban is megteremthetik a digitálisan tervezett műveiket, hiszen a Hololensnek lesz olyan verziója ami 3D nyomtatóval rendelkezik.

Sense

Az eszköz nyomon követi az alvási szokásainkat, és akkor ébreszt fel, amikor az a szervezetünknek a legoptimálisabb. A felhasználóknak nem kell aggódniuk, hogy elkésnek a munkából, egészen addig, amíg beállítják a saját, hagyományos ébresztőóráikat.


Fotó: magánarchívum A Sense dekorációnak sem rossz ©

A magyarul Érzék névre hallgató kütyü gyengéden ébreszt fel nem sokkal azelőtt, hogy az egészséges lenne, így a felhasználó nem hirtelen ébred, hanem fokozatosan lép ki az alvási fázisból.

Koppenhágai bicikli

A hosszú táv, vagy a dombos környék kézenfekvő kifogás lehet azoknak, akik nem szeretnek biciklizni. A Koppenhágai bicikli kizárja ezeket a kifogásokat. A kerékpár beépített szenzorokkal rendelkezik, képes rögzíteni az utas nehézségeit és szokásait biciklizés közben. A felhasználónak van lehetősége megosztani ezeket az adatokat, így segíthet a városnak jobb infrastruktúrát kiépíteni.

Fitnesz ékszerek

2018-ra csaknem 60 millió egészség és fitnesz követő lesz használatban a Jupiter Research novemberi jelentése szerint. Ezek a termékek nyomon követik a viselője sporttevékenységét, nem csak a konditeremben, de akár az utcán is számolja az elégetett kalóriákat. Ezeket a szenzorokat Swarowski és Misfit luxusékszerekbe ültetnék, így nemcsak egészségesek de még szépek is lennének a használói.

Personal robot

Az Apple-nek ott van Siri, a Microsoftnak Cortana, Amazonnak Alexa, így a Robotbase elkezdte megalkotni a személyi robotot, amit úgy nevezhetünk el, ahogy akarunk. Csak 2015 végén kezdenek el komolyabban foglalkozni a Star Wars filmekből ismert R2D2 gyártásával, ami képes lesz stylistként viselkedni. De akár irodai asszisztens is, biztonsági rendszer, hangrendszer, akár kamera vagy fényképezőgép is lehet belőle, vagy akár megfigyelheti az egész lakást, míg az ott lakók nem tartózkodnak otthon. A kerek kijelzője párosítható mobiltelefonnal, beépített hangszórókkal rendelkezik, feltölti a telefonunkat is a fényképezőgépe pedig 3D-s.

ChefJet

Búcsút inthetünk a rosszul sikerült süteményeknek, ez a 3D nyomtató cukrot használ tintaként, így bármikor csodás édességekkel ajándékozhatjuk meg szeretteinket.


Fotó: magánarchívum Bármilyen finomságot nyomtathatunk vele ©

Egyébként korábban olvashattunk már hasonlóról, van egy testvére, ami csokiból nyomtat.

Papagáj a virágnak

Ahogy az emberek, a növények is élő, lélegző lények, és nekik is megvannak a saját szükségleteik. Ezt a kis „papagájt” bele kell helyezni a virágföldbe, hogy felmérje a napfényt, a hőmérsékletet, a tápanyag- és nedvességtartalmat. A kütyüt párosítanunk kell az okostelefonunkkal, így ha a virágföldben kevés a tápanyag, a telefonunk értesítést küld erről. Az alkalmazás tartalmaz tippeket, és statisztikákat a virágnevelést illetően, és mindent megtesz, hogy segítsen nekünk életben tartani szobanövényeinket.

Mint

Ez egy telefonos szonda, ami az alkohol mennyisége helyett a leheletünk minőségét figyeli. Az eszköz elég apró ahhoz, hogy bármelyik női táskában elférjen és párosítható okostelefonokkal. Információkat közöl arról, hogy megfelelően hidratáltak vagyunk-e, megmondja, hogy mikor rágózzunk, és statisztikát készít arról, hogy mennyit javult a leheletünk minősége a használat során.

ÉKN-KA