Tisztelettel adóztak a hősöknek

Tisztelettel adóztak a hősöknek
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Két könyvet mutattak be a városházán tartott pénteki konferencián.

„Elfeledett emlékezet” címmel tartott szakmai programot és konferenciát Debrecen önkormányzata és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár pénteken a Polgármesteri Hivatalban. Az érdeklődők több vendégelőadó színes előadását is meghallgathatták, melyből többet tudhattak meg a katonaélet nehézségeiről. A „Debreceni Köztemető – Katonák” és a „Becsület, Bátorság, Helytállás” című könyvet is bemutatták.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

– Hazánk minden korszakának voltak olyan harcosai, akik életükkel áldoztak az ország szabadságáért. Emiatt hősként kéne őket ünnepelnünk, de sokan közülük ismeretlenek maradtak, amiért tömegsírba, vagy névtelen sírhelyen helyezték őket nyugovóra – mondta el Komolay Szabolcs alpolgármester a megnyitón. Hozzátette, az emlékhelyeket fel kell tárni, hőseink neveit vissza kell hozni a köztudatba.

Ruszin Romulusz dandártábornok köszönetet mondott a katonáknak, akik hosszas levéltári kutatómunka eredményeként segítették feltérképezni a múltat. – Egyre kevesebben tudják, milyen feladatokat végeznek a dandárok, reméljük munkájuk története fennmarad az utókor számára – tette hozzá.

HBN–FL
hirdetés