Tisztán akarnak látni Álmosdon

Koszorúzás a Kölcsey-napokon. Történelmi múltunkra, hagyományainkra építhet a kis település
Koszorúzás a Kölcsey-napokon. Történelmi múltunkra, hagyományainkra építhet a kis település - © Fotó: Matey István
Álmosd – Törvénytelenségre utaló jeleket talált az a fegyelmi bizottság, amelyik a polgármesteri tisztségében márciusban felfüggesztett Köteles István (Fidesz-KDNP) felelősségét vizsgálta – tudta meg a Napló. Az álmosdi képviselő-testület május 4-ei ülésén határoz az esetleges szankciókról, valamint a polgármesterrel szembeni további eljárásról.

Kérdésünkre a Hajdú-Bihar megyei főügyészségen szerdán elmondták: a Jobbik ez ügyben a múlt héten hűtlen kezelés miatt ismeretlen elkövető ellen tett feljelentésének elbírálását hétfőn áttették a hatáskörrel és illetékességgel bíró Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészségre.

Az álmosdi polgármester ellen azért indult fegyelmi eljárás (erről március végén írtunk), mert a képviselő-testület tagjai szerint nem számolt be bizonyos önkormányzati kiadásokról; az eljárás idejére függesztették fel munkájából.

A Napló természetesen kíváncsi lett volna Köteles István álláspontjára is, megkeresésünkre szerda délelőtt sms-ben reagált, abban „egy-két nap múlva” visszahívást ígért.

Vége a vizsgálatnak

– Lezárult a fegyelmi vizsgálat, annak jegyzőkönyve a május 4-ei képviselő-testületi ülés elé kerül, és ott, de legkésőbb 8 napon belül döntés születik az esetleges szankciókról – válaszolta a Napló kérdésére Markocsány Tamásné (Fidesz-KDNP). A mintegy 1600 lelkes Álmosd alpolgármesterétől a Köteles István polgármester elleni eljárás eredményéről érdeklődtünk; Markocsány Tamásné jelenleg korlátozott jogkörrel – személyi ügyekben nem dönthet – vezeti a határ menti községet.

Összefogtak a fideszesekkel

A márciusban kezdődött fegyelmi vizsgálat eredményeiről konkrétumokat egyelőre nem tudni. A Jobbik még a múlt héten ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az üggyel összefüggésben. A feljelentés szerint – ezt már dr. Szűcs Erikától, a megyei főügyészség szóvivőjétől tudjuk – meg nem valósult rendezvényekre fizettek ki pénzt 2012-ben, illetve azt is kifogásolják, hogy a polgármester nem volt hajlandó kifizetni a mobilszámláit. A feljelentés a polgármester terhére rója azt is, hogy a képviselő-testület hozzájárulása nélkül rendelkezett milliós összegű készpénz-kifizetésekről.

– Leváltani a polgármestert – fogalmazták meg a célt informátoraink, akiket a képviselő-testületben uralkodó véleményről faggattunk. A három kormánypárti és a három ellenzéki önkormányzati képviselő – mutattak rá – ezért fogott össze és indított fegyelmi eljárást Köteles István ellen. Szerintük mindkét oldal megelégelte a faluvezető zavarosnak tűnő pénzkezelését, és szeretnének végre tisztán látni, ezért indították a vizsgálatot.

A képviselők alkotta fegyelmi bizottság jelentésének megtárgyalása után dönthetnek a szankciókról. A május 4-ei ülésen élhetnek illetménymegvonással és megrovással is, de a polgármestert nem mozdíthatják el a tisztségéből. Ugyanakkor lehetőségük van új eljárások elindítására, így munkaügyi bíróságra adhatják az ügyet, vagy akár maguk is feljelentést tehetnek a nyomozó szerveknél.

HBN–KZs


Megrovás, csökkentés

– A képviselő-testület tagjaiból választott vizsgálóbizottságnak tájékoztatnia kell a képviselő-testületet a megállapításairól. Ezután a testület nyolc napon belül határozattal dönt arról, hogy megszünteti az eljárást vagy a következő szankciók valamelyikét alkalmazza: a polgármester illetményét csökkenti legfeljebb 20 százalékkal, legfeljebb egy évre, vagy megrovással sújtja. A határozat ellen a polgármester keresetet nyújthat be a bíróságon. A képviselő-testület nem szüntetheti meg a polgármester tisztségét. Erre irányuló eljárást egyedül a bíróság folytathat le. A képviselő-testület legfeljebb a kérelem benyújtásáról határozhat – tájékoztatta a Naplót az eljárás szabályairól dr. Császár László jegyző.