Tisztába tették a szemétügyeket Monostorpályiban

Tisztába tették a szemétügyeket Monostorpályiban
© Fotó: Matey István
Monostorpályi – Alig két hónap van a hulladékgazdálkodás optimalizálásáig.

Vidéken eddig óvatosan fogalmaztak, kivárták, mit hoz az új rendszer; a fővárosban viszont azt kommunikálják, hogy bizonyosan leáll. Ott viszont azok a szolgáltatók „prüszkölnek”, akik dupla áron szállítják a szemetet, mint vidéken. Ez az egyik, ami bizonyosan változik: a tőlük átcsoportosított pénz is abba az alapba kerül, amiből vidéken kompenzálnak majd – fogalmazott Szabó Zsolt klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár azon a fórumon, amit Monostorpályi polgármestere, Szabó József kezdeményezett eszmecsere céljából.

A cél a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása, amely garantálja a közszolgáltatás folyamatosságát, biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását – folytatta. Hangsúlyozta, hogy nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és nem kell új szerződés sem. Sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, változatlanul végzik a szolgáltatást, az utóbbiak pedig szokás szerint közszolgáltatót választanak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Megéri-e?

Erre reagálva Hosszúpályi vezetője, Berényi András arról érdeklődött, hogy vajon lesz-e változás abban, ami településükön is tetten érhető, miszerint hiába várják további négy helységgel összefogva a szolgáltatók pályázatát – mivel veszteségesnek mondható náluk a hulladékszállítás -, sosincs jelentkező, ezért a katasztrófavédelem jelöli ki számukra a debrecenit. Emiatt rossz helyzetben érzik magukat, s a szolgáltató is kényszerpályán van. Szabó Zsolt az árakról érdeklődve megállapította, hogy az valóban alatta van a piacinak (egy 120 literes kuka elszállításának alapdíja körülbelül nettó 317 forint, ez alatt elszállítani veszteséges), a különbözetet ők pótolni fogják, így nem jár rosszul a szolgáltató.

Virág László, az AKSD kft. ügyvezető igazgatója arról érdeklődött, miért válik el az új rendszer szakmai felügyelete és tulajdoni képviselete. Úgy érzi, ezért indul döcögősen. Az államtitkár megnyugtatott, ő is azt támogatja, hogy egy gondolat, egy koncepció mentén haladjanak, hiszen csak ez a működés záloga. Az AKSD-vel szerződött Debreceni Hulladék Közszolgáltató Kft. vezetése részéről egy fejlesztési igény fogalmazódott meg. Köztudott, hogy Debrecennek nincs hulladékválogatója, ami rontja az esélyeiket. Szabó Zsolt megnyugtatott, hogy kiemelt projektként számítanak erre a beruházásra, s a KEOP-támogatásokhoz rendelkezésre álló 112 milliárd forintból finanszírozzák majd ezt a fejlesztést.

Terveznek égetőt?

Ugyancsak téma volt a fórumon a hulladékgazdálkodás kormányzat által is preferált végkifejlete, az energetikai felhasználás, azaz égetés. Monostorpályi már előrehaladott elképzelésekkel, és beruházóval is rendelkezik, pénzt nem, csupán egy igent vár a tárcától a starthoz. Egy Amerikában már másfél évtizede működő, TCG-technológiájú (szinte zéró a károsanyag-kibocsátása, a hulladékot olyan szinten semmisíti meg, hogy egy ezreléknyi salak marad végtermékként) erőművet hoznának a településre. Az államtitkár óvatosságra intett: terveznek hasonló erőművet, de azt tudni kell, hogy uniós forrást erre nem lehet kapni. Hazánkban 400 ezer tonna RDF-hulladék van (lásd lentebb), ezért az államtitkár szerint ilyen alapú égetőre volna szükség. Viszont a kormány talán őszre készíti el a hulladékégetési stratégiát, az akkor megszabott irány lesz a válasz a felmerült kérdésekre – mondta. Javasolta viszont, hogy érdemes elgondolkozni a településeknek PET-palackot, illetve üveget feldolgozó üzemen.

HBN-BB


Meg kell egyezniük

Az uniós csatlakozással vállalt környezetvédelmi derogációs feladatok teljesítéséhez nem kap többletpénzt az ország, ezért optimalizálással fog gazdálkodni. A lakosok nem, csak a szolgáltatók fogják érzékelni, hogy szintbe kerül a szemétdíj, ötven kilométere túl nem indulnak el a szemeteskocsik, s lesz olyan szolgáltató, akihez alvállalkozóként csatlakozik egy másik azért, hogy mindenhol megoldott legyen például a szelektív gyűjtés. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy bizonyosan sérülnek majd vállalkozói érdekek, mégis, amolyan „összegyúrt” rendszert szeretnének, ahol egy-egy térségen belül összedolgoznak, akár konzorciumot alkotnak a szolgáltatók.


Alternatív fűtőanyag

RDF (Refuse Derived Fuel), vagyis magas kalóriaértékű alternatív fűtőanyag olyan hulladékokból készíthető, amelyek anyagukban nem hasznosíthatók, de magas energiatartalmúak. A papír, fólia, textil, fa egyaránt alkalmas lehet rá, ha egyéb adottságaik nem teszik lehetővé pontos szétválasztásukat. Az ilyen kevert anyagokból darálási, s egyéb eljárásokkal kétdimenziós fűtőanyagot állítanak elő, amelyből a cementgyártás során együttégetéssel nyerhető energia. Nem is kevés: míg egy tonna RDF előállításához 100 kWh villamosenergiára van szükség, ennek a nyolcvanszorosa nyerhető vissza belőle alternatív fűtőanyagként. A folyamat során minimális maradékanyag (hamu, salak) keletkezik, amit a gyártási folyamat későbbi pontján szintén felhasználnak, a tökéletesebb égés pedig jelentős légszennyezéstől kíméli meg a környezetet.


Fű „fűti”

Keszthelyen az RDF-hulladékba kerülő levágott fűből komplett lakótelepet látnak el energiával. A visontai erőmű pedig 10 százalékban hulladékot kavar a szénhez az égetőben.