Tiszavirág a megyében

Akt.:
Jó tiszavirág-megfigyelőhely a tiszacsegei kompkikötő környéke
Jó tiszavirág-megfigyelőhely a tiszacsegei kompkikötő környéke - © Fotó: Konyhás István
Debrecen – A Terepszemle Stúdió segít abban, hogy megtudjuk, megyénkben hol láthatunk tiszavirágot.

A tiszavirág az 1900-as évek első harmadában kihalt Nyugat-Európából, és Közép-Európában is jelentősen lecsökkent az állománya. Tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk vele, holott Skandinávia és a mediterrán területeket kivéve egész Európában közönséges fajnak számított. Egyedszámának ilyen drasztikus lecsökkenésében elsősorban az antropológiai hatások okolhatóak, úgymint a folyószabályozások, mederátalakítások, folyópartok műanyagos partvédelme, folyók szennyezése. Jó tiszavirág-megfigyelőhely a Tiszacsegei kompkikötő környéke, ahol a hétvégétől, ahogy melegszik az idő egyre gyakrabban lehet majd a tiszavirágzást megfigyelni.

Látványos főrajzás

A tiszavirág egyedfejlődése 3 évig tart, s közben körülbelül 20-szor vedlik. A lárvák növekedése a hőmérséklettől nagymértékben függ. Befejeződése váltja ki a rajzást, mely meleg, szélcsendes időben a legzavartalanabb. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő úgynevezett szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak. Ezt követően csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak. A rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk.

A rajzás a késő délutáni, esti órákban, 18–21 óra között zajlik. Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény a Tisza kivirágzása, fontos ökológiai jelentősége is van. Számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. De a hajdani parasztgazdák is kihasználták a táplálékbőséget állataik takarmányozására. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

HBN–Konyhás István
hirdetés