Tiszai árhullám – Mégsem borult fel és kiszabadult a jég fogságából a tiszacsegei komp

Akt.:
A tiszacsegei-ároktői komp, Tiszaderzsnél fennakadva
A tiszacsegei-ároktői komp, Tiszaderzsnél fennakadva - © Fotó: Tóth Balázs
Tiszacsege – A kedd esti hírekkel ellentétben mégsem borult fel, szerda kora délután pedig ki is szabadult a jég fogságából a tiszacsegei komp, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár – mondta Tiszacsege polgármestere szerda délután az MTI-nek.

Szilágyi Sándor közölte: kedd este vélhetően egy felborult nagy stégről gondolták, hogy a csegei komp, drónról le is fényképezték, és az üzemeltetője is úgy gondolta, a fotón látható tárgy a felborult komp.

Tiszai árhullám

MTI Fotó: Ruzsa István

Az MTI szerda délelőtti, a tiszafüredi híd közelében készült fotóján viszont az látható, hogy a jeges ár szép lassan sodorja a kompot, amely nem borult fel, és ezt később a polgármester is megerősítette.

Tiszai árhullám - Jégzajlás Tiszaörvénynél

MTI Fotó: Ruzsa István

A település vezetője szerda délután azt mondta, hogy a komp kiszabadult a jég fogságából, és Tiszaderzsnél fennakadt az iszapos nádasban. A helyszínen most azt vizsgálják, hogy miként tudnák biztonságba helyezni a járművet.

Szilágyi Sándor megjegyezte: még nem tudják, hogyan kerül vissza állomáshelyére a több mint negyven kilométerre sodródott jármű. A kompon láthatóan vannak sérülések, de a teljes kárfelmérésre csak azután kerülhet sor, ha sikerül biztonságos helyre vinni – tette hozzá.

A jeges ár hétfő reggel sodorta el a tiszacsegei komp drótkötelét, amely berántotta a parton lévő járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki aznap délután.

– MTI –


Továbbra is bizonytalan a csegei komp sorsa

Az üzemeltető mellett a vízügyi rendészet vezetője is arról számolt be szerda délelőtt Szilágyi Sándor polgármesternek, hogy a száz százalékos tulajdonukat képező komp már a tiszafüredi Szabics-kikötőig sodródott a jeges zajlásban. Helyzete jobb mint kedd este, de továbbra is a sodorvonalban van.

Videó: Megállíthatatlan a pusztító jégár – Még nem tudni, mi lesz a Tiszán sodródó komppal

Majdnem Tiszafüredig vitte a hétfőn elszabadult kompot a jeges ár a Tiszán. Egyelőre nem tudják kivontatni a jégről, amely már több mint 20 kilométeren át vonszolta a járművet. A tervek szerint vagy a Tisza-tóra, vagy a folyó egyik mellékágára vontatják majd be az elszabadult kompot. A Tények riportja.

“Jani, nyugi, ne pánikoljál” – Videóra vették, ahogy elszabadult a tiszacsegei komp

Az ATV kamerája pont forgott, amikor a kompot tartó láncok elpattantak, és a jármű megindult a jeges folyó közepe felé, az éjjeliőrrel a fedélzeten.