Tiszafüred bemutatta, miket kínál a hozzájuk érkezőknek

Sokan voltak a szabadstrandon
Sokan voltak a szabadstrandon - © Fotó: Kovács Zsolt
Tiszafüred – A debreceniek virágkocsival vettek részt a hétvégi eseményen.

Nem csalás és nem ámítás, valóban a Tisza-tavi városban kezdődött az ez évi Virágkarnevál. Mint arról részletesen beszámoltunk, a debreceni és a tiszafüredi polgármester partnertelepülési megállapodást kötött, továbbá megegyeztek abban is, hogy az egymástól mindössze 70 kilométerre fekvő, a Hortobágy két végpontján lévő város kulturális, turisztikai és gazdasági területen segíti egymást. A turisztikai oldalt mindenképpen erősíti, hogy Tiszafüred önálló virágkocsival vesz részt a Virágkarneválon.

A két virágkocsi

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert már a megállapodás másnapján, a múlt hét végén is főszerepet kapott Debrecen Tiszafüreden. Az immár a legalább három évtizedes múltra visszatekintő Tiszafüredi Halas Napok eseménysorát pénteken megnyitó felvonulás élén az a koronázási ékszereket ábrázoló virágkocsi haladt, amelyik a virágkarnevál nyitókocsija szokott lenni. Ezzel azonban még nem ért véget a füredi „Virágkarnevál”, hiszen a felvonulást az a virágkocsi zárta, amelyet Tiszafüred néven az augusztus 20-ai esemény vendégei is megcsodálhatnak majd. Persze akkor a Pikó Sándor alkotta remekmű virágzatában, növényzetében megújul, ám a fő formák, a horgász, a halak, valamint a Tisza élővilágát szimbolizáló alakzatok maradnak úgy, ahogyan a házigazdák megálmodták, a helyi tradícióknak megfelelően.


Nagy sikert aratott a virágkocsi | Fotó: Kovács Zsolt Nagy sikert aratott a virágkocsi | Fotó: Kovács Zsolt ©

Újragondolt együttműködés

– Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk a turisztikai megállapodás Debrecennel – fogalmazta meg véleményét a Tiszafüredi Halas Napok egyik szervezője, majd sorolta is érveit: – Debrecen mégiscsak nagyváros, egyeteme, reptere, kórháza van és nem utolsó sorban 200 ezer lakos.

Üdvözölte az együttműködési megállapodást Vargáné Balogh Irén, Tiszafüred alpolgármestere is. – Tiszafürednek a történelembe vesző kapcsolatai vannak Debrecennel, és a megállapodással mintegy a kor igényeihez, kihívásaihoz igazodva újragondolhatjuk, újraértelmezhetjük az együttműködésünket. A debreceni reptér, valamint a jó közlekedési kapcsolat egyfajta lendületet adhat a Tisza-tavi régió turistaforgalmának. Közös kiadványokban népszerűsítjük a lehetőségeinket, a tavat, az élővilágát, a gasztronómiánkat. Mindez pedig segíti azt a folyamatot, hogy Tiszafüred még inkább a Tisza-tó fővárosává válhasson. Az egyetemmel pedig egy itt létesülő kutatóállomás projektjét készítjük elő, mely által új lehetőségek nyílnak meg mindkét település lakóinak számára.

– Kovács Zsolt –


Óriási bogrács halászlé

Több tízezer vendég, fergeteges programok és mindehhez csodálatos természeti környezet – ez a Tiszafüredi Halas Napok. A rendezvényt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg pénteken délután. Az események jelentős része szombaton volt, köztük a horgászverseny, majd halételek főzőversenye, sztárfellépők műsorai, a térség hagyományőrzőinek bemutatkozása. Itt szó szerint minden a halról szólt. Mostanra – ahogy fogalmazott az egyik szervező – száműzték a pizzás, hamburgeres étkezdéket, és átvették helyüket a halasok. Látványnak sem volt utolsó a több köbméteres űrtartalmú bogrács, valamint kellemes étel volt a benne főzött halászlé. A szabadstrand szinte teljesen megtelt a simogató napsütésben. A part közelében úsztak, labdáztak, beljebb csónakáztak, széllovagoltak és kenuztak. Persze a virágkocsik is sok látogatót vonzottak. Szinte mindig fényképezkedtek előttük.

Biztonságosabbá vált a közlekedés kerékpárral
Tiszafüred – Mintegy 1 milliárd forintos beruházás eredményeként nemcsak a 33-as út újult meg,hanem kerékpárút is épül a városban.


Többen születtek Tiszafüreden, a bölcsőde is újraindult
Tiszafüred – A Tisza-tavi várost is utolérte a kedvezőtlen demográfiai folyamat. Lakossága csökkent az utóbbi két évtizedben.