Tippek a hőségben, ha kutyád van

Tippek a hőségben, ha kutyád van
Sok aggódó gazdi kérdezi meg, mit tegyenek, mikor beindul az igazi nyári szezon, tombol a hőség.

A nyár arról szól, hogy minél többet a szabadban legyünk, ehhez pedig szívesen visszük magunkkal házi kedvencünket is! De míg nekünk rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy lehűtsük magunkat, kutyánkról sokkal körültekintőbben kell gondoskodni a nagy melegben.

A kutyák átlag testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, ez körülbelül 390C. Vigyáznunk kell, mert igen rövid intervallumban mozog az egészséges belső hőmérséklet, ugyanis 410C felett már agykárosodás léphet fel! Mi a teendő kutyussal kánikula idején? Erre a kérdésre szedtünk össze néhány túlélési tippet.

Legyen elegendő víz

Akár otthon, akár út közben, legyen mindig elegendő víz készenlétben. Kertben tartott házi kedvencnek, ha biztosítva van a vízutánpótlás, akkor megakadályozhatjuk a túlhevülést, ami hamarabb következik be, ha nem iszik eleget.

Fontos, hogy árnyékos helyet is találjon, akár egy fa, vagy bokor tövében, de nagyon sok kutyus fekszik be ilyenkor kerti verandákon tartott kanapék alá. Ezen kívül, ne lepődjünk meg, ha kutyánk hatalmas lyukakat ás a kertünkbe, hogy hűtse pocakját, ezzel együtt az egész testhőmérsékletét. Ebben az időszakban el kell nézni ezeket az otrombának ható földes lyukakat, hiszen a kutyusunk a túlélésért dolgozott ennyit, nem pedig önnön szórakoztatására.

Ha lehetőségünk van gyakrabban pótolni a vizet, vagy mondjuk felállítani egy-egy nagyobb kádat/ládát/egyebet, amiben víz van, akkor ne habozzunk, ugyanis egyes kutyák nagyon szeretnek pancsolni a nagyobb melegben. Nem kell aggódnunk, hogy koszos lesz a házunk, mikor bejön a kutyusunk, használjunk kutyasampont.

A lakásban tartott kutyusoknak valamivel egyszerűbb a helyzete, hiszen még egy jól bemelegedett panellakásban sincs annyira meleg, mint a tűző napon. A megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása itt is elengedhetetlen, viszont jó hír, hogy hűtésre nem lyukat fog ásni, hanem a lakás leghidegebb részén fog elnyúlni a padlón.

Tipp: Ha nincs mód, lehet alternatívát találni, hogy hidegebb helyre tudjanak feküdni. Erre találták fel a hűtőmatracokat, melyeket a Kutyakajás.hu weboldalon könnyedén megrendelhetnek.

Autóban soha ne hagyjuk egy percre sem!

Autóhoz szokott kutyusok gazdái figyelem! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy pillanatra sem hagyhatjuk a kutyánkat kánikula idején a forró kocsiban! Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy húznak le ablakot, és tényleg csak egy percre ugranak ki, de ha elolvasták a bevezetőt, akkor most már tudják, hogy igen kicsi a határ, ha arról van szó, hogy kutyánk túlhevüljön, és károsodjon az agya.

Nap elleni védekezés!

Fontos lehet, hogy a sétáltatás időpontját tegyük át akkorra, mikor enyhül a hőség. Ha mégis melegebb időszakban indulunk neki, házi kedvencünk mancsaira figyeljünk oda. Forró aszfalt, beton, homok, mind-mind okozhatnak égési sérüléseket! Ha megtörtént a baj, használjunk mancsápoló készítményeket.

– PR cikk –

Címkék: