Timosenko nem nyugszik bele a vereségbe

Az ukrajnai elnökválasztás vesztese jogi útra kívánja terelni a vasárnapi második fordulón született eredményeket, azt állítva, hogy Kelet-Ukrajnában legalább 1 millió szavazólapot meghamisítottak a szavazókörökben.

Az ukrán Központi Választási Bizottság kedd délben közzétett adatai szerint a szavazatok 99,95 százalékának összeszámlálása alapján az oroszbarát Viktor Janukovics továbbra is több mint 3 százalékos előnnyel vezet a jelenlegi kormányfő, Julija Timosenkóval szemben.

A szavazatok 99,95 százalékos összesítésének eredménye szerint Viktor Janukovics a szavazáson részt vettek 48,95, míg az ukrán “Vas Lady” a választók 45,48 százalékának támogatását szerezte meg. A külföld egyelőre tartózkodik attól, hogy az elnökjelöltek bármelyikének előre gratuláljon.

Julija Timosenko pártja kedd délelőtt bejelentette, hogy tudomása szerint a kelet-ukrajnai megyékben legalább 1 millió hamisított szavazólap került az urnákba, ezért a BJuT jogi útra kívánja terelni a vasárnapi elnökválasztás végeredményének sorsát. A kormányfő azt sem zárja ki, hogy a 2004-2005-ös “narancsos forradalomhoz” hasonlóan az idén is egy harmadik fordulón dől majd el az új ukrán államfő kilétének kérdése.

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt maga Julija Timosenko is azt nyilatkozta, hogy vita nélkül elfogadja a külföldi megfigyelők álláspontját. Márpedig az Európai Parlament küldöttségét vezető Eörsi Mátyás egyértelműen úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai vasárnapi fordulója demokratikusan és professzionálisan zajlott le.

Grzegorz Gromadsky, a lengyelországi Báthory István Alapítvány politológusa kedden azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Európai Unió érdekeinek szempontjából az oroszbarát Viktor Janukovics győzelme felelne meg jobban, mivel ő várhatóan kevésbé fogja zaklatni az EU-t Ukrajna csatlakozási törekvéseivel, ami egyre kínosabb az európai közösség tagállamai számára.