Tímárházi renoválás és új templom

Akt.:
A templom külső képe a Derék utca felőll
A templom külső képe a Derék utca felőll - © Látványterv: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen – A városi önkormányzat soron következő közgyűlésén téma lesz a 471-es főút kapacitásbővítése is.

A Tímárház régi épületének felújítása és közösségi létesítménnyé alakítása is szerepel a városi képviselő-testület csütörtöki tanácskozásán, amely 9 órakor kezdődik a Régi Városháza nagytanácstermében.

A nyilvános ülés előterjesztésében a Tímárházzal kapcsolatban az is olvasható, hogy a Debreceni Egyetem oktatói 2014 őszén döntöttek arról, hogy az elhagyatott ipartörténeti jelentőségű épületből az egykori bőrszárító átalakításával, bővítésével a hallgatók, az egyetem szervei és a város egyéb művészeti iskolái, alkotócsoportjai számára szellemi centrumként szolgáló közösségi létesítmény valósuljon meg.

Program- és alkotóterek

Az önkormányzat és az egyetem együttműködésének első lépéseként a cél elérése érdekében a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építészmérnöki Tanszéke kétfordulós tervpályázatot bonyolított le egy kreatív alkotóház kialakítására.

Ennek eredményeként készült el az építészeti koncepció, mely az épület jelenlegi kialakításával rendelkezésre álló két használati szinten egy 50 négyzetméter területű, és két 30 négyzetméter területű workshop-tér kialakítását, továbbá az udvar ideiglenes lefedésével egy 195 négyzetméteres kiállító- és rendezvénytér kialakítását irányozza elő. A létesítmény méltán lehet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt egyik példaértékű eleme.

Kerékpárút is épül

A grémium várhatóan módosítja a településszerkezeti tervét s a helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló rendeletét, mégpedig a 471. számú főút közlekedés infrastruktúra-fejlesztéséhez kapcsolódva. A beruházás célja a 471-es főút – Debrecen bel- és külterületi szakaszán – kapacitásának bővítése 2×2 forgalmi sávra történő átépítéssel.

A kapacitásbővítés részeként osztályozósávok, új jelzőlámpás csomópontok, gyalogos-átkelőhelyek, szerviz- és kerékpárút épül, és új fasorokat telepítenek, melyek révén javul a közlekedésbiztonság, és nő a 471-es főút gépjárműforgalmának áteresztő képessége.

VA


Parókia és közösségi hely

A Derék utca és Holló László sétány sarkán található ingatlant az előterjesztés szerint ingyenes hasznosításba adná határozatlan időtartamra az önkormányzat a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére közfeladat (kulturális szolgáltatás, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások; sport, ifjúsági ügyek) ellátása és az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítása érdekében. A főegyházmegye a saját költségén templomot, parókiát és közösségi házat épít ott.

terv2_A leendő gyülekezeti hely belső tere | Látványterv: Hajdúdorogi Főegyházmegye

A határozati javaslat így szól: az ingatlan fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos fizetési kötelezettség a főegyházmegyét terheli a hasznosítás ideje alatt.

terv3_A terveket Fiers Márton és Lovas Katalin készítette | Látványterv: Hajdúdorogi Főegyházmegye


Folt az aszfalton. Attól félnek, télen alácsorog a víz és megfagy
Debrecen - Elgondolkodnak a Nagyerdei Strand előtti parkolók átmeneti ingyenessé tételén. Döbbenten állok azelőtt, hogy a Mikepércsi út elejét úgy aszfaltozták le újra, hogy az aknafedeleket nem sikerült szintbe hozni, ezért közvetlenül ezután 5-6 helyen visszabontották a burkolatot” – panaszkodo...

Debrecen - Bevonják a fizetős parkoló övezetbe a debreceni Wesselényi utca szervizútját és a Nagy-Gál István utcát. A debreceni önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki közgyűléséről jelentjük. A nagyerdei strand újjáépítése várhatóan augusztusban kezdődik, így a beruházás minden bizonnyal ...